Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Identifikace obětí útoku v Londýně začala, mezi mrtvými a zraněnými mohou být i Češi

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo zahraničí zatím nedokáže vyloučit, že mezi zraněnými nebo oběťmi po útocích v Londýně nejsou Češi. Identifikace obětí sice už začala, její dokončení ale může trvat hodiny.

ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Irena Valentová. Ambasáda je podle ní v kontaktu s metropolitní policií. Identifikace může trvat několik hodin nebo také dnů, dodala.

Při útocích v centru Londýna v sobotu večer zahynulo šest lidí, v pěti nemocnicích v Londýně bylo hospitalizováno 48 lidí. Řadu dalších lidí s drobnými zraněními ošetřili zdravotníci na místě. Elysejský palác podle agentury Reuters oznámil, že mezi zraněnými jsou nejméně dva Francouzi.

Nejnovější teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně šesti obětí. Oznámila to dnes londýnská policie. Všechny tři útočníky z automobilu, jenž najel do lidí na Londýnském mostě, policie zabila. Policie se podle šéfa protiteroristické jednotky Marka Rowleyho domnívá, že víc útočníků nebylo, ale ještě to musí potvrdit další vyšetřování. Do londýnských nemocnic bylo převezeno více než 30 lidí a mnoho dalších bylo ošetřeno s lehčími zraněními.

Útok se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších.

Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Podle CNN pobodali nejméně dvě osoby. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha".

V Borough Market teroristy zastřelila policie. BBC zveřejnila fotografii údajně postřelených útočníků. Jeden z nich měl k tělu připoutány "kanystry". Policie potvrdila, že podezřelí měli na sobě patrně atrapy vest naplněných výbušninami.

Témata:  teroristické útoky v Londýně Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Češi Velká Británie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy