reklama

Justice pravomocně přiznala Rathovi právo na doplacení náhrad 280.000 korun za dobu, kterou strávil ve vazbě. Loni v dubnu potvrdil rozhodnutí obvodního soudu také Městský soud v Praze, podle nějž dolní komora rozhodla o zkrácení náhrad v podstatě svévolně. Následovalo dovolání Sněmovny.

"Šlo mně o to, aby Sněmovna přistupovala ke každému stejně, neboť cestovní náhrady vyplácí i všem funkcionářům, kteří přitom mají služební vozy s řidiči. Sněmovna uplatňovala dvojí metr," uvedl dříve Rath.

Sněmovna argumentovala tím, že Rathův požadavek je v rozporu s dobrými mravy. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 se ale Rath domáhal nároku, který mu zákon přiznával.

"Dovolací řízení je přerušené do skončení trestního řízení vedeného proti Davidu Rathovi," sdělila dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Rath strávil ve vazbě přes rok, byl nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení, ovšem Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů rozhodnutí zrušil.

Znovu by měl trestní kauzu řešit Krajský soud v Praze. Ještě předtím ovšem musí Nejvyšší soud rozhodnout o stížnosti pro porušení zákona, kterou proti rozhodnutí vrchního soudu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Verdikt se očekává ve středu.