reklama

Bitva u Zborova byla prvním významným vystoupením Československých legií na východní frontě za 1. světové války. Uskutečnila se 1. a 2. července 1917. Proti československým jednotkám tehdy stála rakousko-uherská armáda. Sté výročí připomene i národní pouť na místo bojů, které by se měly zúčastnit stovky lidí. Součástí programu bude odhalení nově zrekonstruované mohyly, která byla postavena v roce 1927.

Bitva u Zborova byla podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) zásadní dějinná událost, jež předznamenala vznik samostatného státu.

Usnesení Sněmovny ke 100. výročí bitvy u Zborova

My, poslanci a poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, vědomi si významu bitvy u Zborova pro vznik samostatného československého státu, pro formování bojových tradic naší armády a pro pěstování ducha svobody, občanské hrdosti a lásky k vlasti, přijímáme ke stému výročí hrdinného boje československých legionářů toto usnesení:

S hlubokou úctou a vděčností si připomínáme 1. a 2. červenec 1917 jako slavné dny naší historie. Oběti československých legionářů přinesly u Zborova velké vítězství a významně přispěly k uznání legitimity zahraničního odboje a našeho práva na sebeurčení. Činy legionářů by neměly být nikdy zapomenuty. Hrdinové od Zborova zasloužili se o stát.