Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomůže kontrola občanů proti terorismu? Velký bratr je mocný dost, problém leží jindě

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Tři teroristické útoky v Británii v řadě ukázaly, že přes postupné porážky v Sýrii a Iráku je Islámský stát schopen neustále inspirovat jedince, aby ve jménu Alláha uskutečňovali masakry civilistů. „ Zde jsou černé dny, které jsme vám slíbili,“ prohlásil IS po sobotních útocích v Londýně a výhružně varoval, že další budou ještě horší. Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že „toho bylo už dost“ a vyhlásila nutnost přísnější kontroly internetu. Podle magazínu The National Interest však už nyní britské zpravodajské služby se potýkají s velkým množstvím monitoringu a nelze proto očekávat, že jeho zesílení něčemu výrazně napomůže.

16 let před dnešním datem, Ajmán Zavahrí, nynější vůdce Al-Káidy, prohlásil, že „s dostupnými prostředky, malá skupiny se může osvědčit jako děsivý horror pro Američany a Židy.“ Jeho slova se nesetkala s velkou odezvou. Usáma bin Ládin taktéž vyzýval své následovníky, aby útočili napříč Evropou, přičemž jako jeho nástupce zcela spoléhal na zastaralou internetovou komunikaci. Bez moci, kterou mají sociální média a specificky zacílené šifrované aplikace typu Viber, Telegram a WhatsApp, nebyli schopní dosáhnout toho širokého publika, jakého nyní dosahuje IS.

Sofistikovanou adaptací na podmínky moderního světa charakterizovaného vysokou mobilitou a propojeností umožněnou špičkovými technologiemi, IS dokázal rozdmýchat ohně džihádu, které se zdály pohasínat díky smrti bin Ládina. Ohlašovaný konec teroru nenastal, naopak se zdá, že islámský terorismus ještě znásobil své aktivity. Podle The National Interest veškeré silnější regulace kyberprostoru, užší dohled ze strany technologických gigantů a větší interakce s komunitami, z kterých se nejvíce rekrutují potencionální teroristé, nebude mít příliš velký užitek, dokud zde budou ony 4% britských muslimů, kteří považují terorismus za akceptovatelnou formu protestu.

Hlavní strategií IS je zahltit autority milióny hrozeb a vzrůstajícím počtem extrémistů, jejichž případy musí být prověřovány. Teroristé, píše The National Interest, hrají ďábelskou početní hru, v níž s neochvějnou jistotou počítají, že nakonec některý „osamělý vlk“ proklouzne tímto sítem a uskuteční svůj plán. A zatím v pozadí budou schováni a pro příhodnou chvíli, kdy pozornost autorit je rozptýlena, připraveni jejich profesionálnější „kolegové“, jejichž úkolem je uskutečnit mnohem smrtonosnější a náročnější operace jako bylo masové vraždění ve Francii v roce 2015, během něhož zemřelo 130 lidí.

Když se vezme v úvahu, upozorňuje The National Interest, že britská tajná služba MI5 doposud sledovala asi 20 000 extrémistů a 300 z nich nyní aktivně vyšetřuje, je těžké si představit, jak bez nějakého magického triku podobného tomu z filmu Minority Report – kdy tzv. tušitelé dokázali odhadnout zločin dřív než se stal – by britské autority budou schopné se vyrovnat s požadavky na rozšířené monitorování a sledování, jaké prosazuje Theresa Mayová. Edward Snowden, který vynesl informace o celosvětovém sledování komunikace americkými tajnými službami, v rozhovorech několikrát zmínil, že masivní sledování nepřineslo žádné užitečné výsledky kvůli obrovskému objemu dat, které musí služby takto zpracovat.

Na co by se měl zaměřit protiteroristický boj?

Otázka, zda-li a v jaké míře omezit občanské svobody v rámci boje s terorismem by neměla znamenat vyhnutí se priority tohoto boje, upozorňuje magazín. Za tuto hlavní prioritu považuje zničení bezpečných útočišť teroristů, které zprostředkovávají a živí násilnou kampaň. Podle magazínu je alarmující, že IS byl v roce přítomen jen v sedmi zemích, zatímco o rok později navzdory úsilí USA jej zničit tento počet stoupl dvojnásobně. Národní protiteroristické centrum (National Counterterrorism Center) v roce 2016 uvedlo, že IS je „plně funkční“ v osmnácti zemích. Britské bezpečností služby přiznávají, že to byly cesty do Libye, které výrazně napomohly k tomu, že útočník z Manchesteru uskutečnil svůj záměr.

Nejsou to jen tyto zóny neklidu v zemích procházejících procesem destabilizace a v divokých oblastech postrádajících kontrolu, které vytváří ovzduší radikalismu. Opoziční politici jako vůdce britských liberálů Tim Farron či vůdce labouristů Jeremy Corbyn upozorňují na význam Saúdskou Arábií podporovaných mešit, které slouží jako hnízda radikalizace. Kritizují Mayovou, že schválně drží pod pokličkou zprávu, která potvrzuje tyto domněnky z obavy před reakcí Saúdské Arábie, která je považována za důležitého spojence Velké Británie na Blízkém východě.  

Magazín Foreign Policy ve své studii poukázal na to, že vzrůstající počet zákonů proti rouhání aplikovaných různými zeměmi s početnou muslimskou komunitou (majoritou) jsou pevně svázány s aktivitami Saúdské Arábie. Země jako Indonésie, vůbec nejpočetnější muslimská země na světě, se cítí být inspirovány Saúdskou Arábií a přebírají její dost tvrdé pojetí islámu. Saúdská Arábie aktivně věnuje značné částky na výstavbu mešit, tvorbu muslimských komunit a vysílání plamenných kazatelů, kteří vytváří dojem, že státní ideologie Saúdské Arábie – wahhábismus, velmi konzervativní směr islámu – je tou pravou verzí islámu. Pokud nebudou adresovány problémy, které přináší toto ovlivňování islámského světa, nelze počítat s tím, že by terorismus byl v brzké době vymýcen.  

Témata:  terorismus Islámský stát Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy