Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v Česku klesla na 4,1 %. Chybí především sezónní pracovníci

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - K 31. 5. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 308 521 uchazečů o zaměstnání. To je o 18 678 méně než v dubnu a o 86 268 méně než před rokem. Zároveň jde o nejnižší květnovou hodnotu od roku 2008, kdy ÚP ČR evidoval 302 507 nezaměstnaných. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 284 866 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 4,1 % (duben 2017 – 4,4 %, květen 2016 – 5,4 %).

"Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat," sdělila generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V uplynulém měsíci zaznamenal Úřad práce ČR jak celkový nárůst volných pracovních míst, tak i vyšší poptávku zaměstnavatelů po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Celkem evidoval ke konci května 7 880 těchto pozic. Zaměstnavatelé hledají například pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví, obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, řidiče nákladních automobilů, montážní dělníky, slévače nebo svářeče.

Postupně se objevují nabídky na letní brigády. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech. Zájem je také o kuchaře, číšníky, servírky, uklízeče, sběrače ovoce, lektory cizích jazyků či pomocníky v archeologickém výzkumu.

Řada zaměstnavatelů ale hledá brigádníky převážně pomocí internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců. Stejně tak mladí lidé hledají dočasné zaměstnání spíše přes pracovní portály. Z toho důvodu se objevují tyto nabídky v databázi ÚP ČR v menší míře.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,3 %), Praha-východ (1,5 %), Jindřichův Hradec a Pelhřimov (oba 1,9 %), Benešov (2 %), Jičín a Písek (oba 2,1 %) a Praha-západ (2,2 %).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 34 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (9,7 %), Most (9,3 %), Ostrava-město (8 %), Ústí nad Labem (7,9 %), Chomutov a Bruntál (oba 6,9 %), Děčín (6,5 %), Jeseník (6,3 %), Hodonín a Znojmo (oba 6,2 %). Podíl nezaměstnaných mužů klesl na 3,9 % a žen na 4,4 %.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,8 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (10,7), Ústí nad Labem (7,4), Jeseník (5,9), Sokolov (5,6), Most (5,4), Hodonín (5), Bruntál a Ostrava město (shodně 4,5). Z celkového počtu nahlášených volných pracovních míst jich nabízeli zaměstnavatelé ke konci předchozího měsíce 48 545 absolventům a mladistvým a 12 893 osobám se zdravotním postižením (OZP).

Uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. "O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků. Například v případě rodičů s malými dětmi, lidí se zdravotním postižením, kteří nemohou pracovat na směny apod.," upřesnila Sadílková.

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v květnu 42,8 roku. Mezi evidovanými bylo 109 932 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 35,6 %. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců 39,3 % - celkem 121 310 osob.

Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, pracovníků v ostraze, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů suchých staveb, pomocných manipulačních dělníků nebo pracovníků v gastronomii.

Témata:  nezaměstnanost Úřad práce zaměstnanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy