Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel v problémech: Reforma azylové politiky je v troskách, Itálii může zlomit proud migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Počet uprchlíků, kteří se pokoušejí vstoupit do Itálie, by mohl letos dosáhnout rekordních výsledků, uvádí server Politico s odvoláním na nové statistiky. Jenže systém, který by ulevil zemi, je v nedohlednu. A některé země, včetně Česka, daly najevo, že se na žádném přerozdělování běženců už podílet nehodlají.

Evropská unie nedokáže splnit cíl týkající se reformy své azylové politiky, uvedli diplomaté. Nové údaje přitom ukázaly, že Itálie může v letošním roce čelit nebývalému počtu migrantů, kteří přijíždějí na jeho břehy. Konsensu nelze dosáhnout a tak neexistuje "žádná šance" na dohodu, které by bylo možné dosáhnout před koncem měsíce, varuje pro server nejmenovaný diplomat.

Na setkání představitelů EU v prosinci byla Malta, která nyní předsedá Radě EU, požádána, aby do konce června uzavřela dohodu o otázce rozdělování přistěhovaleců. Dokonce i Berlín ale připouští, že dohoda nebude uzavřena, tvrdí diplomaté.

Plán měl více upravit azylové předpisy EU tak, aby se zabránilo opakování migrační krize z roku 2015, kdy do Evropy přišel více než milion přistěhovalců. Avšak názory členských zemí se diametrálně liší. Přední státy, jako je Itálie a Řecko, chtějí povinný systém přemísťování uprchlíků i do zemí jako je Polsko a Maďarsko, kterým se ale tato myšlenka vůbec nelíbí.

První pokus o sdílení odpovědnosti za žadatele o azyl v celé EU skončil neúspěchem, připomíná Politico. Byl zaveden v létě roku 2015 a jeho cílem bylo přemístit 160 000 uprchlíků, ve skutečnosti jich ale doteď bylo přemístěno pouze 20 000. Polsko a Maďarsko nepřijaly žádného. Česká republika v pondělí oznámila, že nebude přijímat další uprchlíky „kvůli zhoršené bezpečnostní situaci a nefunkčnosti celého systému", cituje server ministra vnitra Milana Chovance. Bratislava a Budapešť už se kvůli celé věci obrátily na soud.

Další diplomat řekl, že některé země „prostě čekají na rozhodnutí o přemístění", které by vyjasnilsoud . Ten by měl svůj verdikt dle očekávání vyřknout v létě. Komise v květnu uvedla, že je připravena zahájit řízení pro porušení práva proti Polsku a Maďarsku, ale polští ministři opakovaně tuto hrozbu odmítli a uvedli, že jsou připraveni obrátit se na soud. „Jsme připraveni to udělat," řekl pro Politico Konrad Szymański, polský ministr pro evropské záležitosti.

Nové údaje italského ministerstva vnitra ukázaly, že v prvních pěti měsících roku přijelo do země 60 200 lidí, ve stejném období loni to bylo jen 48 000 tisíce. To vše ještě předtím, než naplno propukne léto a s tím příjde dle očekávání ještě více migrantů z Afriky. Úředníci ministerstva vnitra uvedli, že v letošním roce by mohlo přijít až 200 000 uprchlíků, což by byl rekordní počet. Finanční náklady Itálie v letošním roce se odhadují na zhruba 4,7 miliardy eur.

Témata:  uprchlíci Itálie EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy