reklama

ODS navrhuje snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 Kč.

Návrh na plošné zvýhodnění výrobců podle Pilného vůbec nezaručuje to, že se promítne do snížení cen pro restaurace nebo konečné spotřebitele. "On se nedá označit ani za populistický, i když populistický je. Hrát si s cenou piva a mluvit o tom, že možná budeme mít pivo levnější, je opravdu populismus toho nejhoršího zrna," prohlásil Pilný. Státní rozpočet podle něj "dostane další pecku".

"Pan ministr Ivan Pilný mě skoro dohnal k slzám," reagoval předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Uvedl, že odhadovaný výpadek představuje méně než jedno promile celkových daňových příjmů, a argumentoval i tím, že ministerstvo není schopné odhadnout výběr daňových příjmů s přesností na stamiliony.

Pilný také uvedl, že návrhem stát vysílá signál o ochotě snižovat spotřební daně u dalších komodit, jako jsou lihoviny, pohonné hmoty nebo cigarety. Snížit sazbu nikoli spotřební daně, ale daně z přidané hodnoty na čepované pivo z nynějších 21 na 15 procent zvažoval vloni Pilného předchůdce Andrej Babiš (ANO). Vládní koalice se na tom ale neshodla.