Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři překvapivě nezměnili novelu o vzdělávání sester a čínských léčitelů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Praha - Senát překvapivě beze změn schválil novelu, která má kromě zmírnění požadavků na vzdělání sester uzákonit podmínky vzdělání pro poskytovatele tradiční čínské medicíny. Horní komoru ovládla debata o behaviorální analýze (ABA). Postupy při vydávání lékařských posudků budou jednodušší.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) požadoval schválení novely beze změn v zájmu toho, aby snížené požadavky na vzdělání sester mohly platit už od letošního září. Zdravotní sestry tak už nebudou muset po střední zdravotnické škole absolvovat tříleté bakalářské studium. Nově by jim místo toho měl stačit rok vyšší odborné školy.

Změna má podle ministra stabilizovat a zkvalitnit systém kvalifikačního vzdělávání zejména ošetřovatelských profesí všeobecné, dětské a praktické sestry a ve svých důsledcích zvýšit počet všeobecných a dětských sester. Podle ministra jich ve zdravotnictví chybí 2000.

Potřebu zákonných pravidel pro vzdělání terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny ministr obhajoval tím, že je "potřebný zákonný rámec pro vznik a formální uznání uvedených oborů". V současnosti vzdělání, rozsah a kvalitu nabízené péče čínských léčitelů není možné ověřit. Kritici ale poukazovali na to, že v žádné jiné evropské zemi není léčitelství takto uznáno. Proti uzákonění se stavěla také Česká lékařská komora.

Novela má obdobně uzákonit podmínky vzdělání pro behaviorální analytiky, jejichž obor souvisí s terapií pro lidi s poruchou autistického spektra. I když podle oponentů je to zvýhodnění proti jiným metodám, řada senátorů se za uzákonění přimlouvala.

"Budeme mít ABA jako jedinou možnou terapii, která bude uzákoněna, to je nefér vůči jiným," uvedla senátorka a dětská neuroložka Alena Dernerová (za SD-SN). Podobně reagovala na základě svých zkušeností i místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí. Za uzákonění metody, která pomáhá, se naopak postavili senátorka Daniela Filipiová (ODS) a předseda Strany práv občanů Jan Veleba.

Bývalý předseda senátního zdravotnického výboru Jan Žaloudík (ČSSD) mimo jiné uvedl, že Univerzita Hradec Králové, kde by se čínská medicína podle ministra měla vyučovat, s tím začne možná až za několik let.

Platnost posudků o zdravotní způsobilosti dítěte se prodlouží z jednoho na dva roky. Senát to dnes schválil v rámci novely o specifických zdravotních službách. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

V oblasti posudkového lékařství má vládní předloha zavést možnost vzdání se práva na přezkoumání posudku. Poskytne také možnost využívat pracovně-lékařské služby prostřednictvím jiného smluvního poskytovatele. Praktičtí lékaři, kteří posuzují zdravotní způsobilost zaměstnanců, by nově nemuseli povinně vykonávat dohled a poskytovat poradenství.

Poslanci novelou prodloužili v návaznosti na zdravotní prohlídky z jednoho na dva roky platnost lékařského posudku o zdravotní způsobilosti dítěte, který je potřebný například pro školy v přírodě, letní tábory nebo lyžařské výcviky. Dolní komora naopak odmítla zrušení povinnosti rodičů potvrzovat bezinfekčnost svého potomka před odjezdem na takovéto akce. Sněmovna také odolala snahám upravit podmínky pro umělé oplodnění prostřednictvím anonymního dárcovství nebo snížit hraničního věk ženy z 49 na 45 let.

Novela rovněž umožní ve zvlášť odůvodněných případech provést kastraci u pacienta, "který ještě násilný sexuálně motivovaný trestný čin nespáchal". Hranice věku pacienta, u něhož bude možné za zákonem stanovených podmínek provést kastraci, se sníží z 25 na 21 let.

Témata:  zdravotnictví Senát Parlamentu České republiky vzdělání

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy