reklama

Dotázaní se vyjadřovali k tomu, zda by ve městě či obci, kde žijí, přiznání homosexuality způsobilo potíže v soužití s lidmi. Zhruba dvě pětiny lidí (43 % - součet odpovědí „rozhodně způsobí“ a „spíše způsobí“) se domnívají, že by takovéto přiznání způsobilo potíže, oproti tomu necelá polovina (47 %) si myslí opak.

"Srovnání s hodnotami z dřívějších měření ukazuje, že názor, že by přiznání homosexuality způsobilo potíže, oproti loňskému šetření mírně oslabil, a to konkrétně v kategorii „spíše způsobilo“, kde došlo k poklesu o 5 procentních bodů. Celkově mínění o tom, že by přiznání k homosexuální orientaci znamenalo pro člověka v místě jeho bydliště určité potíže, oslabil od roku 2008 o 13 procentních bodů a naopak názor, že by rozhodně nebo spíše nebylo zdrojem potíží, o 10 procentních bodů posílil," uvedl soc.cas.cz.

O tom, že přiznání k homosexualitě by rozhodně způsobilo potíže, jsou statisticky významně častěji přesvědčeni lidé starší 60, lidé přiklánějící se k levicové politické orientaci, respondenti hodnotící svoji životní úroveň jako špatnou a lidé, kteří uvedli, že jsou nespokojeni se svým životem.

V šetření byla položena třídicí otázka, která zjišťovala, zda respondent má přátele nebo známé mezi homosexuálními muži nebo ženami. 37 % dotázaných na tuto otázku odpovědělo kladně, 49 % záporně a 14 % zvolilo odpověď „nevím“. Oproti loňskému roku se snížil počet těch, kteří uvedli, že mezi jejich přáteli či známými nejsou homosexuálové, a to o 6 procentních bodů.

Zhruba tři čtvrtiny dospělé populace (76 %) uznávají v českém právním řádu kodifikované právo homosexuálů uzavřít registrované partnerství. Proti tomu, aby bylo homosexuálním mužům a ženám umožněno registrované partnerství uzavírat, se v našem výzkumu postavila necelá pětina dotázaných (19 %).

"Převahu souhlasných odpovědí jsme zaznamenali také v případě adopce dětí partnera/partnerky, s nimiž daný člověk žije a na jejichž výchově se podílí. Takové právo by homosexuálním mužům a ženám přiznalo skoro sedm desetin české veřejnosti (68 %), proti tomu se postavila necelá čtvrtina dotázaných (24 %)," uvedlo CVVM.

Rovněž v případě adopcí dětí z institucionální péče, tedy z tzv. dětských domovů, mírně převážilo souhlasné stanovisko, když odpověď rozhodně či spíše ano zvolilo 51 % dotázaných, rozhodně či spíše ne pak 40 % občanů.

Podpora všech sledovaných práv homosexuálů je obecně častější mezi lidmi ve věkové kategorii 15 až 29 let, respondenty hodnotícími svoji životní úroveň jako dobrou a lidmi spokojenějšími se životem.