Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili pravidla pro užití čipových občanských průkazů

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovna dnes schválila návrh nového zákona o elektronické identifikaci, který zakotví pravidla například pro používání občanských průkazů s čipem podle evropských směrnic. Průkazy mají lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez nutnosti návštěvy úřadu. Norma nyní míří do Senátu, pak ji ještě musí podepsat prezident.

Zatímco zákon poslanci schválili beze změn, k související novele přijali všechny podané pozměňovací návrhy. Zrušili ustanovení, podle kterého by nebylo zpoplatněné předčasné vydání občanského průkazu, protože už je obsahuje jiný zákon.

Státní ústav pro kontrolu léčiv by měl dostat právo vstupovat do základních registrů, mělo by vzniknout národní koordinační centrum pro elektronické zdravotnictví a vznikl by veřejný katalog služeb veřejné správy.

Na fungování systému bude dohlížet ministerstvo vnitra. Průkazy by měly být podle představ resortu povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být prostředkem pro elektronickou identifikaci.

Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis. Identifikace člověka bude nezbytná i pro ryze informační služby, například pro žádost o výpis z informačních systémů veřejné správy. Díky elektronické identifikaci bude možné doklady použít napříč státy EU, což umožní evropská směrnice, kterou musejí do svých zákonů zakomponovat všechny členské státy.

Témata:  občanský průkaz Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy