Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další žaloba na Zemana? Už se chystá

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na Prezidenta Miloše Zemana může v nejblžších dnech zamířit další žaloba. Zvažuje ji ekologický spolek Děti Země, který považuje za urážlivé a nepravdivé tvrzení prezidenta o tom, že během připomínkování dálnice D8 přes CHKO České středohoří používaly i vyděračské metody, kterými měly žádat o sponzorské dary a když je nedostaly, tak prý podaly dvacet šest žalob, čímž zpozdily dostavbu dálnice o dvacet let. Ekologové žádají od Zemana omluvu, v opačném případě se setkají u soudu.

Děti Země poslaly v minulém týdnu na Hrad žádost, aby mi jim prezident poslal všechny důkazy o těchto údajných žádostech o „sponzorské dary“. „Je to od prezidenta klasická pomluva, neboť nikdy jsme od žádné státní instituce a ani od žádné státní zaměstnankyně či zaměstnance o tzv. sponzorské dary nežádali jako výměnu za to, že proti rozhodnutí o dálnici D8 v Českém středohoří nepodáme správní žalobu,“ hájí se předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

"Čili je to 'pokud nedostaneme sponzorský dar, podáme na vás žalobu'. Důkazem jsou Děti Země v čele s panem Patrikem (předseda Miroslav Patrik). Podali 26 žalob na dostavbu dálnice D8 v Ústeckém kraji. Výstavba úseku 15 kilometrů proto trvala asi 20 let," řekl v pondělí Zeman.

Podle Patrika je ale mýtem, že by přípravu a výstavbu dálnice D8 blokovala nějaká z dvaceti šesti podaných žalob dvěma spolky, neboť když bylo v červnu 2010 zrušeno územní rozhodnutí, tak už bylo vydáno 90 procent všech dílčích stavebních povolení a dálnice se tři roky stavěla.

Navíc soudy žalobám nepřiznávaly odkladné účinky, až na jeden případ, který zpoždění též neovlivnil. Spolky pak v letech 2005-13 vyhrály třináct sporů.

Děti Země proto poslaly na Hrad žádost o informace, v níž prezidenta požádaly o zaslání všech dokladů o tom, že by během schvalování dálnice D8 v Ústeckém kraji žádaly po někom o „sponzorské dary“, tj. o výpalné, a když je nedostaly, tak podaly žalobu. Žádost má být vyřízena do 15 dní.

„Tento jeho výrok je spíše důkazem jeho obrovského selhání jako člověka a politika, neboť během jeho vlády byla v nejprve v červenci 2000 náměstkem ministra životního prostředí a Ropákem 2000 Josefem Běle povolena výjimka ze zákona o průchodu dálnice D8 přes CHKO České středohoří i přes sesuvná území, kterou pak v únoru 2001 potvrdil jeho ministr životního prostředí Miloš Kužvart, přičemž v červnu 2013 obrovský sesuv skutečně na dálnici spadl a od roku 2016 zase do Labe ujíždí estakáda Prackovice,“ vysvětluje Patrik.

Témata:  Miloš Zeman ekologové

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy