reklama

Vyhláška, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, původně měla platit od července. Od roku 2025 by mělo být díky vyhlášce v ochranném režimu 45 procent zemědělské půdy. Vyhlášku, na které spolupracovalo ministerstvo zemědělství, kritizuje představenstvo Agrární komory ČR.

"Účinnosti od 1. července nenabyde, zatím hovoříme o roku 2018," řekl ČTK Brabec.

"Působnost protierozní vyhlášky bude vztažena na veškerou zemědělskou půdu v ČR, současně v principu pracuje pouze s přípustnou ztrátou zemědělské půdy. Samotný způsob zajištění této ochrany, například změna organizace obdělávání či agrotechnických opatření, ale vyhláška nechává svobodně na samotných zemědělcích," sdělila již dříve ČTK za ministerstvo životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Vedení komory uvedlo, že návrh vyhlášky je nedostatečně připravený, a že plánovaná zpřísnění jdou proti potřebám zemědělské praxe. "Povinnosti, které vyhláška ukládá, jsou v rozporu se současnými trendy udržitelného a precizního hospodaření a přímo ohrožují konkurenceschopnost zemědělských podniků a potravinovou soběstačnost České republiky. V poskytnutých materiálech navíc chybí detailní vyčíslení předpokládaných nákladů na sektor zemědělství," napsal své výtky prezident komory Zdeněk Jandejsek oběma dotčeným ministrům. Prioritou podle komory by mělo být udržování vody v krajině a adaptační úpravy krajiny.