reklama

Krevní typy můžeme rozdělit na základě systému AB0, který je odvozen z kombinace antigenu a protilátky. Existuje tak krevní skupina A, B, AB (nejméně častý) a 0 (na světě nejčastější). Podle mnoha vědeckých studií má to, jakou má daný jedinec krevní skupinu, vliv na to, ke kterým nemocem bude náchylnější. 

Podle studie z roku 2012 (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology) jsou k nemocem srdce a kardiovaskulárního systému nejvíce náchylní ti, kteří mají krevní skupinu AB (23procentní šance), u lidí s krevní skupinou A je toto riziko na čísle 5 procent. Jiné studie spojují krevní skupina A s vyšší mírou "LDL" - s tzv. špatným cholesterolem.

Ve studii BMC Medicine z roku 2015 výzkumníci řešili, která krevní skupina je nejnáchylnější ke vzniku nádorů. Rakovině žaludku a střev nahrává krevní skupina A, B a AB. Naopak u lidí s krevní skupinou 0 je riziko této diagnózy poměrně nízké. 

Ve studii z roku 2015 pro Diabetologia vědci z Francie zjistili, že riziko cukrovky je vyšší u žen s krevní skupinou A a B, zatímco u skupiny 0 je riziko velmi nízké.

Studie z roku 2014 pro Neurology ukázala, že lidé, kteří trápí problémy s pamětí, mají většinově krevní skupinu AB. Nositele stejné krevní skupiny navíc může trápit zvýšené riziko postižení mrtvicí.Krev skupiny AB je totiž spojena s vyššími hladinami proteinu, který má vliv na srážení krve. 

Pokud se vydáte na cesty do tropů, může vás čekat neblahé nadělení. Malárie je onemocnění, které přenáší prostřednictvím komárů parazit Plasmodium falciparum. Švédští vědci přišlo v roce 2015 se zjištěním, že vůči nemocem tohoto parazita jsou odolnější jedinci s krevní skupinou 0, hůře jsou na tom lidé se skupinou A.

U lidí se skupinou 0 jsou také častější onemocnění jako alergie, problémy se štítnou žlázou a větší výskyt zánětů. Nositele krevní skupiny A snáze postihne postižení žlučových cest, onemocnění jater a chudokrevnost.

Nositelé skupiny B musejí častěji bojovat s astmatem, ale také s roztroušenou sklerózou nebo chronickou únavou. Chronickou leukémií a nádorem slinných žláz mohou být spíše postiženi jedinci s krevní skupinou AB.