Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krajně pravicová Národní demokracie podala žalobu na vnitro, vadí jí zařazení mezi extremisty

Národní demokracie na prvomájovém pochodu Prahou demonstrovala proti vládě
Národní demokracie na prvomájovém pochodu Prahou demonstrovala proti vládě
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Krajně pravicová Národní demokracie zažalovala ministerstvo vnitra kvůli tomu, že ji úřad ve svých zprávách opakovaně zařazuje mezi extremisty. Kauzu dnes začal řešit Městský soud v Praze.

Kritika strany míří proti zprávám o extremismu na území ČR. Národní demokracie požaduje, aby z těchto dokumentů zmizely veškeré zmínky o ní. Navíc chce, aby vnitro na úvodní stránce webu vyvěsilo na 15 dní omluvu.

Národní demokracie v žalobě zdůrazňuje, že je legální politickou stranou registrovanou u ministerstva vnitra a že zastává demokratické hodnoty. Tvrzení, že by měla mít za cíl narušovat ústavní pořádek ČR a demokratické zásady, ji prý silně poškozují. Advokát Filip Červenka například dnes uvedl, že to může ovlivnit veřejné mínění a výsledky voleb.

Vnitro námitky odmítá a zastává názor, že strana splňuje znaky, podle kterých jí lze do zpráv o extremismu zařadit. Dnes například soud přehrál několik videozáznamů z demonstrací s projevy, kde předseda strany kritizoval Židy nebo uprchlíky, které mimo jiné nazýval "čmoudy".

Jednání bylo odročeno na 5. října. Soud si chce nechat vypracovat znalecký posudek, který se bude problematikou extremismu zabývat.

Předseda ND Adam B. Bartoš čelí obžalobě za popírání a schvalování genocidy, podněcování k nenávisti a hanobení národa. Podle policie ve svých knihách a projevech úmyslně burcoval k nenávisti vůči Židům a migrantům. Kauza se začne řešit v červenci. Hrozí mu až tříleté vězení. Justice už Bartoše potrestala roční podmínkou za protižidovský text, který zanechal u pomníčku zavražděné Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku.

Témata:  Adam B. Bartoš Ministerstvo vnitra České republiky soudy NE Bruselu - Národní demokracie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy