Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR vybírá spotřební daně čtyřikrát efektivněji než Slovensko, hlásí NKÚ

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha/Bratislava - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) uspořádal v uplynulých dnech prezentaci společné závěrečné zprávy o výsledcích paralelních kontrol správy spotřebních daní na Slovensku a v Česku. Zatímco české úřady na jedno euro (cca 26,20 Kč) výdajů získají zpět na spotřebních daních 222 eur (asi 5800 korun), na Slovensku je to čtyřikrát méně.

"Spotřební daně jsou třetím nejvýznamnějším příjmem státního rozpočtu České republiky, každoročně se na nich vybere zhruba 145 miliard korun. Efektivní správa spotřebních daní má ale také nezanedbatelný význam pro ochranu spotřebitele. Připomeňme metanolovou kauzu nebo případy poškození vozidel použitím pančovaných pohonných hmot,“ řekl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Přestože správa spotřebních daní má v obou zemích společný základní právní rámec, spolupráce odhalila rozdíly obou systémů, které ovlivňují efektivnost správy daní tohoto typu.

Zatímco v Česku připadá na 1 euro výdajů na výběr spotřební daně 222 eur příjmů z těchto daní, na Slovensku je to pouze 52 eur. V ČR je tak správa těchto daní čtyřikrát efektivnější než na Slovensku.

Na Slovensku je správa spotřebních daní významně nákladnější na personální zdroje, a to například při zajišťování dohledu nad daňovými subjekty, informuje nku.cz. Zavedení a provoz elektronického systému pro sledování dopravy výrobků podléhajících spotřební dani si na Slovensku v letech 2012–2015 vyžádalo zhruba 2,3krát vyšší výdaje než v ČR.

Naopak na Slovensku je ale už zavedeno plně elektronizované zpracování daňového přiznání ke spotřebním daním, zatímco v ČR celní správa zavedla pouze tzv. interaktivní formuláře daňových přiznání, které však již nelze dále automatizovaně zpracovávat. Také distribuce kontrolních pásek pro líh a tabák je na Slovensku pro správce daně jednodušší.

Společné je pak pro obě země například to, že spotřební daně málo využívají ke zdanění ekologicky nešetrné energie a k boji proti závislosti na tabáku a alkoholu ve prospěch snížení zdanění práce.

Témata:  daně NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Česká republika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy