reklama

"Váš handicap, který není způsoben vámi, naopak spočívá v tom, že na to všechno máte pět měsíců do voleb. Já vám v každém případě přeji, abyste i v tomto krátkém časovém intervalu svoji funkci dobře zvládnul a abyste měl z vykonané práce radost," řekl Zeman Štěchovi.

Prezident také poděkoval Valachové za vykonanou práci a předal jí kytici. "My jsme spolu skvěle spolupracovali až na jednu věc, a to byla inkluze, kde jsme měli ostře odlišné názory," řekl. Podotkl ale, že Štech má na problematiku inkluze shodný názor jako Valachová, a proto od něj v této věci žádnou změnu nečeká.

Valachová rezignaci oznámila v době, kdy vládu odmítal opustit tehdejší ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který čelil podezřením z obcházení daní a ovlivňování médií. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že pro něj nechce být záminkou, aby k ní odváděl pozornost a útočil na ČSSD.

Policie podezřívá bývalou náměstkyni Valachové Simonu Kratochvílovou a někdejšího ředitele odboru ministerstva Zdeňka Břízu, že se domlouvali na rozdělování sportovních dotací s tehdejším šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou.