Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM láká voliče. V programu slibuje posilování sociálního státu a bezpečnosti

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Příprava kampaně KSČM pro podzimní volby do Sněmovny vrcholí. Komunisté hodlají voliče oslovit slibem posilování sociálního státu a bezpečnosti. Program a heslo bude širší vedení strany schvalovat v sobotu, příští týden pak komunisté plánují program a krajské lídry představit na tiskové konferenci.

"Soustředíme se především na sociální tematiku a spojujeme ji s ekonomikou, protože je logické, že na upevňování sociálního státu musejí být prostředky. Centrální heslo bude obsahovat kromě sociální spravedlnosti opřené o prosperující ekonomiku také mír a bezpečnost, protože vnímáme, že občané cítí tu míru turbulencí a nejistot ve společnosti," uvedl místopředseda KSČM zodpovědný za přípravu voleb Jiří Dolejš.

V případě bezpečnosti slibují komunisté vsadit na fungující policii i obranyschopnou armádu, ale také na zvyšování kompetencí veřejnosti, třeba v oblasti znalostí první pomoci či civilní ochrany. "Je tam výhrada ke zbytečné militarizaci, jinými slovy nehodláme utrácet za nějaké aktivity NATO, které by nesloužily k naší obraně, ale nějaké agresi," popsal Dolejš.

V oblasti ekonomiky a daní komunisté navrhují tvrdší daňovou progresi pro firmy, než se kterou přišli sociální demokraté. Měla by podle nich dopadnout i na středně velké firmy.

Průzkumy přičítají KSČM stabilní podporu kolem 12 procent voličů. Neochotu spolupracovat s komunisty jako nedemokratickou stranu na vládní úrovni deklarují ODS, TOP 09, lidovci a STAN.

Sociální demokraté se proti KSČM vymezili konstatováním, že nebudou spolupracovat se stranami, které odmítají členství v Severoatlantické alianci a Evropské unii. To, že by po říjnových volbách mohlo sestavit vládu s komunisty hnutí ANO, vyloučil jeho předseda Andrej Babiš.

Témata:  KSČM Jiří Dolejš volební kampaň

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy