Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo školství podpoří na úkor jiných programů aktivitu dětí ve volném čase

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo školství chce ještě v letošním roce více podpořit volnočasové aktivity dětí a mládeže. Zamýšlí na ně přesunout zhruba 26,8 milionu korun.

Ministr Stanislav Štech (za ČSSD) v pondělí požádá vládu o souhlas s tímto krokem. Opatření by mělo umožnit financování kvalitních projektů například turistických oddílů nebo zájmových pohybových kroužků.

Na podporu této činnosti má ministerstvo letos k dispozici přibližně 231,5 milionu korun. Přesunem z podpory v oblasti sportu tuto částku navýšilo už dříve o zhruba 23 milionů korun. Podle ministerstva to ale nestačí. Podpora dětí a mládeže patří k dlouhodobým prioritám ministerstva. Vyplývá to i z vládou schválené Koncepce podpory sportu 2016 - 2025 a Koncepce podpory mládeže na období 2014 - 2020.

Úřad dostal velké množství žádostí s kvalitními projekty v oblasti zdravého životního stylu dětí, které v současnosti nemůže financovat. V rámci svého rozpočtu chce proto ze sportu přesunout další peníze a poslat je na činnost mládeže. "Díky tomuto navýšení bude moci podpořit více aktivit, které pozitivně ovlivňují zdravý životní styl dětí a mládeže v oblasti pohybových aktivit, pobytu v přírodě, výživy a podobně," doufá ministerstvo.

Podle vedení resortu by měly děti více sportovat a lépe se stravovat. K tomu by měly přispět jak sportovní program VIII, který je zaměřen na podporu sportování dětí a mládeže v klubech a oddílech, tak i řada volnočasových organizací pro děti.

Volnočasové organizace většinou žádají o dotace na práci s dětmi v kroužcích, při víkendových aktivitách nebo na letních a zimních pobytech. Podle ministerstva jde hlavně o dlouhodobé aktivity, které by měly tedy mít na děti trvalejší vliv.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy