Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie stíhá dva lidi kvůli hospodaření státní agentury CzechTourism

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Policie zahájila trestní stíhání dvou lidí v souvislosti s hospodařením státní agentury CzechTourism. Podle závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) agentura v řadě případů nehospodárně utrácela a porušila několik zákonů.

CzechTourism propaguje Česko v tuzemsku i v zahraničí jako destinaci cestovního ruchu. Kriminalisté prověřovali její hospodaření na základě trestního oznámení, které podal NKÚ. Vytýkaná pochybení se týkala veřejných zakázek a statisícových výdajů za wellness pobyty nebo rozlučku s generálním ředitelem. Kontrola zahrnovala hospodaření mezi roky 2012 až 2014.

Agentura dle NKÚ například kupovala právní služby bez posouzení, jestli jde o nejvýhodnější variantu, a soutěže nepořádala ani při nákupu letenek. U zakázky na čtyři ročníky soutěže Světový den ledového vína za 16,7 milionu korun vybral CzechTourism dražší firmu, a nepožádal přitom o doplnění dokumentace u druhé, o pět milionů korun nižší nabídky, i když to podle zákona mohl udělat.

Trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli některým veřejným zakázkám a smlouvám CzechTourismu podala v roce 2015 také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Její kritika se týkala období let 2004 až 2014, kdy agenturu vedl Rostislav Vondruška, někdejší ministr pro místní rozvoj v úřednické vládě Jana Fischera. Policie ale oznámení ministryně odložila s tím, že nebyl spáchán žádný trestný čin.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Karla Šlechtová veřejné zakázky Policie ČR

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy