Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prázdniny v Česku: Restaurace čekají rozsáhlé kontroly kvůli nalévání alkoholu dětem

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Od července do konce září se budou opět konat rozsáhlé kontroly, které se zaměří na zakázaný prodej alkoholu dětem v restauracích, barech, hernách, kempech či na hudebních festivalech. V roce 2015 bylo odhaleno 660 dětí pod vlivem alkoholu, loni jich bylo 395.

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška bude kontrolní akce speciální tím, že se jí kromě policistů účastní také celníci, hygienici, hasiči nebo pracovníci obchodní inspekce.

Hlavním cílem je prevence a snaha předejít problematickým jevům, kterým jsou děti o prázdninách vystaveny. "Nechceme trestat ty provozovatele, s kterými máme po celý rok dobrou zkušenost," zdůraznil Vondrášek.

Jedním z důvodů kontrol je to, že se Česko v rámci Evropy dlouhodobě pohybuje na předních příčkách, co se týče konzumace alkoholu, tabáku, cigaret či hraní hazardu u dětí.

Například podle Evropské školní studie přes 95 procent studentů ochutnalo alkohol a 86 procent mladistvých vnímá dostupnost alkoholu v tuzemsku jako velmi snadnou.

Témata:  alkohol děti restaurace

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy