Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO válcuje ostatní strany. ČSSD a ODS jsou na tom skoro stejně

Volby
Volby
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) tradičně zjišťovalo podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb. Do dolní sněmovny by se momentálně probojovalo šest stran. Průzkum nepočítá s dvojkoalicí lidovců se STAN.

Na otázku týkající se volební účasti odpovědělo kladně 60 % dotázaných s volebním právem („rozhodně ano“ 31 % a „spíše ano“ 29 %), 33 % záporně („spíše ne“ 11 %, „rozhodně ne“ 22 %). Zbytek dotázaných (7 %) zvolil odpověď „nevím“.

Podle získaných dat je deklarovaná volební účast nyní vyšší, než byla v květnu, a zároveň je srovnatelná s reálnou účastí v parlamentních volbách v říjnu 2013 (59,5 %), uvedl soc.cas.cz.

Volební model vsimuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Do souboru jsou však zařazeni pouze ti dotázaní, kteří deklarovali volbu nějaké strany a zároveň uvedli, že by se voleb zúčastnili.

ANO: 34%; KSČM: 14,5%; ČSSD: 12%; ODS: 11%; Lidovci: 7,5%; TOP 09: 6,5%. Do Sněmovny by se nedostali SPD: 4,5%; Piráti: 3,5%; Zelení: 1,5%; Svobodní: 1,5% a STAN: 1%.

ANO si v porovnání s květnovým šetřením polepšilo o jeden procentní bod, KSČM o tři procentní body. Sociální demokraté i občanští demokraté si naopak shodně o dva procentní body pohoršili. Zisk ČSSD se podle šetření CVVM i dalších agentur snižuje už od března. Premiér Bohuslav Sobotka na to v půli června reagoval rezignací na místo stranického šéfa a volebního lídra.

KDU-ČSL podle CVVM od května jeden procentní bod ztratila, stejně jako STAN. TOP 09 by dostala 6,5 procenta, což pro ni znamená jen nepatrné zhoršení květnového výsledku.

CVVM průzkum provádělo formou otevřené otázky, tedy bez nabídky stran či hnutí. "Koalice KDU-ČSL a STAN se v odpovědích neobjevila, kombinace individuálních hlasů pro oba subjekty v modelu činí 8,5 procenta," konstatovalo CVVM. Lidovce by totiž volilo 7,5 procenta lidí, Starosty jen jedno procento.

Témata:  volební preference Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) KSČM ODS TOP 09 koalice KDU-ČSL a STAN Svoboda a přímá demokracie Strana zelených Svobodní volby 2017 volby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy