reklama

Zatímco během obědů jsou tržby stejné jako dřív, večer je od zavedení zákazu hostů citelně méně, a to se projevuje na tržbách, řekl spolumajitel pražské restaurace Na Pasece v Rumunské ulici Pavel Kadeřábek.

Méně "štamgastů" chodí také do pivnice U Zlatého tygra, uvedl výčepní Jarda. Za tyto hosty, kteří si při pití piva rádi zapálili, chodí do hospody více turistů a žen, což se negativně projevuje na množství vypitého piva.

Přechodný úbytek hostů zaznamenal i Cafe bar Elysium v ulici Na Bojišti. "Může a nemusí to souviset s nabytím účinnosti protikuřáckého zákona, nicméně Elysium od začátku června zaznamenalo neuvěřitelný odliv návštěvníků. Následkem toho se náš i Váš oblíbený podnik, který si na sebe doposud více či méně vydělával, dostal do vážných finančních potíží," informovali na facebookových stránkách zaměstnanci baru.

Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové je ale zatím na hodnocení dopadů zákazu na fungování hospod a restaurací příliš brzy. Hromadné stížnosti členů zatím neeviduje ani Asociace hotelů a restaurací (AHR). Dlouhodobě ale upozorňuje na to, že vykázáním kuřáků z hospod se tento zlozvyk pouze přesunul na ulici. Větší problémy vidí ve zpřísnění s nakládáním a prodejem alkoholických nápojů. Nyní se například zdá, že by alkohol nesměly v restauracích roznášet nezletilí brigádníci.

Plná je v letních dnech například nová zahrádka před pivnicí Na rampě nedaleko hlavního vlakového nádraží v Olomouci, kde většinu hostů tvoří kuřáci. Zatímco dříve i v parných dnech štamgasti popíjeli pivo uvnitř, tak nyní vysedávají venku. Do stavby vyvýšené zahrádky provozovatel pivnice investoval 150.000 korun.

"Návštěvnost po zákazu kouření zatím klesla jen mírně," řekl ČTK Dušan Neumann, který pivnici Na rampě provozuje. Podle něj byla investice do zahrádky nutná, bez ní by se pivnice po zákazu kouření neobešla. Neumann upozornil, že zatímco nyní dalo přednost domácímu popíjení piva s cigaretou jen pár hostů, tak v zimě se situace může výrazně změnit, jelikož štamgasti se při kouření venku před hospodou budou muset vyrovnat s chladným počasím a nepohodou.

Naopak padesátiprocentní pokles tržeb má za červen restaurace U Žida na kraji Olomouce. "Projevilo se to (zákaz kouření) velmi špatně. Vnitřek hospody je přes den prázdný a servírka hospodu ve tři odpoledne zamyká. V provozu je pouze zahrádka," řekl ČTK majitel restaurace Lubomír Čechovský.

Naopak vyšší návštěvnost má jeho restaurace na nedalekém hřišti v městské části Nový Svět. "Štamgasti, kteří chodili do hospody U Žida, teď zůstávají na hřišti a dívají se na fotbal, než aby seděli u nás na zahrádce, kde se toho moc neděje. Kdybych neměl silný prodej obědů a hospodu na hřišti, tak bych teď asi po 26 letech zkrachoval," podotkl Čechovský.

Návštěvnost letní zahrádky hospody U Žida pomáhá zvýšit pravidelné grilování, které vždy přiláká lidi z okolí. "Hospoda je ale stejně prázdná, protože hosté sedí venku," řekl Čechovský. Doufá, že s příchodem zimy se lidé do jeho hospody vrátí. "Budou ale od piva odbíhat kouřit ven na zahrádku. Čím víc se toho vypije, tím víc se kouří, takže tam budeme s několika dalšími nekuřáky sedět sami. Za 26 let, co s manželkou máme hospodu, jsem takovou krizi ještě nezažil," dodal.