Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo nahradí Zelienkovou v Radě Evropy? Debata byla hodně bouřlivá

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci dnes hlasovali o několika důležitých zákonech a jak už se stalo tradicí, nemohly u toho chybět hádky. Předmětem sporu se tentokrát stalo odvolání poslankyně Kristýny Zelienkové ze Stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a volba jejího nástupce.

Zelienkovou, která opustila hnutí ANO a nyní je členkou klubu TOP 09 a Starostů, Sněmovna začátkem června odvolala. Dnes měla volit jejího nástupce. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale s odvoláním na zakládací listiny Rady Evropy řekl, že Česko nemůže během roku až do 1. ledna příštího roku vyměnit z politických důvodů svého delegáta. Zelienkovou měl nahradit poslanec ANO Pavel Šrámek.

"Vaše odvolání je irelevantní vzhledem k pravidlům Rady Evropy. Stejně irelevantní by byla vaše volba jakéhokoli našeho kolegy. Zatím jediné, co jsme získali, je ostuda České republiky v Radě Evropy," řekl Kalousek.

Do Štrasburku už podle Kalouska dorazil dopis od předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), kterým oznámil odvolání poslankyně z funkce. "To vyvolalo v Radě Evropy mimořádné rozhořčení," uvedl předseda TOP 09.

Členové shromáždění už kvůli tomu podle Kalouska interpelovali ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Hamáčka chce požádat, se Zelienkové omluvil a aby jí Sněmovna uhradila náklady na cestu. Zelienková podle něj odcestovala do Štrasburku na jednání na vlastní náklady.

Poslanci hnutí ANO s tím nesouhlasili. "Jenom bych chtěl připomenout, že to byl pan Kalousek, který tady mnohdy s velikým patosem prohlašoval, že tato Sněmovna je suverén. Prosím, zůstaňme u toho. Tato Sněmovna o něčem rozhodne, bude to tak," řekl Bohuslav Chalupa (ANO). "Jestli si někdo ostudu udělal, tak ona sama," uvedl na adresu Zelienkové Bronislav Schwarz (ANO).

Témata:  Kristýna Zelienková Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Rada Evropy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy