reklama

"Začátek prázdnin představuje pro dopravce každoročně vrchol přepravní špičky na dálkových linkách. Proto se i České dráhy připravují na posílení svých dálkových spojů. V Praze, Brně, v ostravské aglomeraci a v několika dalších frekventovaných uzlech budeme mít připravené posilové vagóny, které budeme operativně zařazovat do dálkových spojů," uvedla ředitelka odboru provozu osobní dopravy Českých drah Luďka Hnulíková. Posilové vozy bude dopravce přidělovat k jednotlivým vlakům operativně na základě vývoje rezervací.

Posíleny budou trasy z Prahy na Ostravu, Valašsko a do Brna. Více vozů ale povezou i vlaky do Českých Budějovic, Plzně, Chebu, nebo mezi Brnem a Ostravou, uvedly ČD. Mimořádný posilový vlak vyrazí 1. července z Prahy v 7:27, který cestujícím nabídne zhruba 500 míst.

Provoz vlaků na trase z Liberce do Raspenavy bude kvůli údržbovým pracím zastaven od 5. do 29. července. Podobná výluka čeká cestující rovněž mezi Rybništěm a Varnsdorfem, která se uskuteční od 12. do 30. srpna. Zavedení náhradní dopravy si ve dnech 31. července až 14. srpna vyžádá rekonstrukce stanice Lovosice.

V Jihočeském kraji čeká cestující přestup na náhradní autobusovou dopravu od 8. do 17. srpna na trati mezi Českými Velenicemi a Novými Hrady. Ve dnech 10. až 14. srpna se přidá i vyloučení provozu v navazujícím úseku do Jílovic.

Kvůli údržbě nepojedou ve východních Čechách vlaky od 17. července do 28. srpna na trati Dzbel - Česká Třebová v úseku Dzbel - Třebovice v Čechách. Od 25. července do 3. srpna bude přerušen vlaků mezi Borohrádkem a Týništěm nad Orlicí, dále pak nahradí autobusy železniční spojení z Chrudimi do Hrochova Týnce od 7. do 26. srpna.

Od 1. do 14. srpna pak budou železničáři opravovat výhybky na trati ze Šumperka do Libiny a do Petrova nad Desnou. Autobusy vyjedou místo vlaků také na trati Bohuslavice nad Vláří - Bylnice od 10. do 31. srpna.

Na severní Moravě a ve Slezsku pak musí cestující počítat s výlukou na trase z Valšova do Dětřichova nad Bystřicí. Kvůli opravě mostů zde bude provoz zastaven od 3. do 25. července. Další výluku si vyžádá rekonstrukce mostku mezi stanicemi Hnojník a Dobrá u Frýdku-Místku. Vlaky zde nepojedou od 3. do 25. července.

Na jižní Moravě bude po dobu letních prázdnin zastaven provoz vlaků mezi Tišnovem a Vlkovem u Tišnova. Po celý červenec a srpen pak bude zaveden provoz vždy pouze po jedné traťové koleji mezi Brnem-Královým Polem a Kuřimí. Do 8. září potrvá stejné omezení v navazujícím úseku z Kuřimi do Tišnova.