Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr financí porušuje zákon, když navrhuje vědě nižší rozpočet, zuří Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu snížilo částku pro vědu a výzkum, kterou předtím schválila vláda. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) tím došlo k porušení zákona. Snižování podpory na vědu a výzkum kritizovali už dřív vědci i rektoři vysokých škol.

Vláda v květnu schválila posílení rozpočtu na vědu a výzkum pro příští rok. Do bádání by mělo putovat 36,2 miliardy korun, tedy o 3,5 miliardy víc než letos. Ministerstvo financí navrhuje snížení, a to nejspíš o 2,8 miliardy korun. Šéf resortu Ivan Pilný (ANO) už dřív řekl, že u peněz na vědu, výzkum a inovace byla čtyřmiliardová rezerva, přesto vláda částku ještě navýšila.

"Usnesení platí. Pokud ministerstvo financí nerespektuje a ignoruje toto usnesení vlády, tak porušuje zákon," řekl dnes Bělobrádek po jednání vládní rady pro vědu výzkum a inovace (RVVI). Podle něj je rada přístupem resortu financí znepokojena a varuje před snížením sumy, ohrozilo by to podle ní celý systém vědy a výzkumu. "Ministerstvo financí nemůže zacházet svévolně, jak se mu zlíbí," dodal Bělobrádek.

"Vzhledem k tomu, že jakákoli změna výše výdajů na vědu, výzkum a inovace by ovlivnila celkové parametry státního rozpočtu, nelze technicky vyhovět požadavku na dodržení dřívějšího usnesení vlády o návrhu výdajů na výzkum bez dalších zásadních úprav ostatních parametrů státního rozpočtu," reagovalo ministerstvo.

Podle akademiků a vědců je oblast podfinancovaná ještě z minulosti. RVVI dnes zasedala spolu s týmem zahraničních vědců. Novým členům mezinárodního týmu předal Bělobrádek jmenovací dekrety. Podle zahraniční rady má ČR kvalitní základní výzkum, soustředit by se měla ale i na výzkum aplikovaný a využitelnost výsledků v praxi. Česko by si také mělo vybrat oblast, na kterou se zaměří. "Žádná země nedokáže vše dělat na špičkové úrovni. Musíte se soustředit na určitou oblast výzkumu a vytvoření výzkumné infrastruktury," uvedl Peter Gruss z Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University v Japonsku.

Témata:  Pavel Bělobrádek státní rozpočet Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy