Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nakladatelství odešlo od soudu s nepořízenou. Podali námitku na soudce NS

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno – Nejvyšší soud (NS) zamítl námitku týkající se podjatosti tří soudců NS. Tu podalo nakladatelství Guidemedia kvůli kauze knižního vydání projevů Adolfa Hitlera.

Námitku za firmu podal Tomáš Pecina, poukazoval na někdejší členství soudců v předlistopadové KSČ. Pecina usnesení NNS i následnou ústavní stížnost zpřístupnil na svém blogu.

Pavel Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer čelili v kauze Hitlerových projevů obžalobě ze schvalování genocidy, stejná obžaloba mířila i proti vydavatelství. Lidem, kteří se na vydání Hitlerových projevů podíleli, hrozilo až deset let vězení. U brněnských soudů uváděli, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty. Obžaloba knize vytýkala to, že kromě autentických projevů obsahuje také průvodní texty, které se dostatečně nedistancují od idejí nacionálního socialismu a Hitlerových slov a činů.

Městský i Krajský soud v Brně ale všechny aktéry osvobodily. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman reagoval dovoláním, které u NS čeká na rozhodnutí od loňského června. Senát tvoří Jan Bláha, Milada Šámalová a Věra Kůrková. Problém podle Peciny spočívá v tom, že podle seznamu publikovaného ministerstvem spravedlnosti byli před rokem 1989 členy KSČ.

Vydavatelství Guidemedia v námitce poukazovalo na to, že knižní vydání projevů německého nacistického vůdce Adolfa Hitlera představuje specifickou právní materii a že rozhodnutí by mohlo být ovlivněno politickou inklinací soudců. Ideologie německého nacionálního socialismu stála vždy k ideologii komunistické v nejostřejší opozici, stálo v námitce.

V minulosti ovšem Ústavní soud několikrát uvedl, že členství v předlistopadové KSČ samo o sobě nevylučuje soudce z rozhodování kauz, jež se nějak vztahují k totalitní minulosti Česka, Stejnou věc teď zopakoval i NS. Zmiňovaní soudci navíc uvedli, že se necítí podjatí.

Pecina reagoval ústavní stížností. Soudci, kteří se ztotožnili s marxisticko-leninskou ideologií do té míry, že vstoupili do KSČ, nemohou být podle stížnosti v právním státě arbitry v otázce, zda je publikace Hitlerových projevů trestným činem. Jejich komunistické přesvědčení jim na to dává předem danou, kladnou odpověď, stojí ve stížnosti. Zároveň navrhuje zrušit část trestního řádu, a to kvůli tomu, že o námitce podjatosti rozhodoval ten senát NS, jehož nestrannost byla zpochybněna.

Témata:  Adolf Hitler Nejvyšší soud knihy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy