reklama

Podle státního zástupce Miloše Klátika nejsou žádné důvody, které by tomu bránily. "Jsou splněny podmínky evropského zatýkacího příkazu a nelze akceptovat vyjádření zadrženého, že soudní proces v Lotyšské republice i jeho odsouzení bylo motivováno politicky," uvedl Klátik.

Berziňš se v lednu 2009 účastnil protivládních protestů v Lotyšsku. Klátik dnes citoval rozhodnutí lotyšské prokuratury. Podle něj Berziňš házel sněhové koule, dlažební kameny a lahve a jedním kamenem trefil i policistu. Za trestný čin masových nepořádků mu hrozilo vězení na osm až 15 let.

Původně byl potrestán podmínkou, kterou podle lotyšského soudu porušil zejména tím, že nespolupracoval s probační službou. Trest mu tak byl v listopadu 2015 změněn na nepodmíněný, ve vězení by si tak měl odpykat rok a osm měsíců.

Evropský zatykač na něj Lotyšsko vydalo loni v říjnu, v Libereckém kraji byl zadržen letos na konci března. Byl zde na studijní stáži, od 3. dubna je v předběžné vazbě. Pokud by stejný čin spáchal v ČR, byl by souzen za poškozování cizí věci a výtržnictví, za což by mu hrozilo až dva roky vězení.