Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka žijící v Nizozemí zachráněna operátorkou tísňové linky na dálku

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Pardubice - Na linku 112 se v Pardubicích obrátila jedna žena s tím, že její dceru v Nizozemsku týrá přítel. Matka neuměla anglicky a nevěděla, na koho se obrátit. Operátorka se spojila s tamní policií a problém dokázala za 4 hodiny neustálého telefonování vyřešit.

"On jí tam teď týrá, včera večer ji zmlátil, teď mi opět volala, že se ho strašně bojí. Honil ji večer po městě," tak znělo volání o pomoc. 950 kilometrů dělilo od sebe matku s dcerou. Dívka si sama pomoci nedokázala, její přítel ji totiž držel v domě.

"Ona právě nemůže, on je pořád u ní," vysvětlovala matka týrané ženy. V nestřeženém okamžiku ale zvládla zavolat mamince. Jenže ta neví, na koho se má v zahraničí obrátit. "Nebyla jazykově vybavená," uvedla operátorka s osmiletou praxí Veronika Husáková, která vyděšené matce zvedla telefon.

"Byla rozrušená, byla ve stresu," doplnila Husáková. Matka se bála, aby dceři agresivní přítel něco neudělal. Na operačním středisku naštěstí znají číslo nejen nizozemských záchranářů.

Operátorka se spojila s nizozemskou anglicky mluvící policií, nastal ale další problém, daná obec byla ve více městech, takže se muselo dále upřesňovat.

Vyřešení případu zabralo čtyři hodiny, policie nakonec vnikla do domu a dceru zachránila. "V Pardubickém kraji je to nejdéle řešená událost na lince 112 se zahraničím," sdělila TV Nova Horáková.

Před měsícem se něco podobného stalo v Británii. Vážně nemocný řidič kamionu zavolal přítelkyni domů. Ta zajistila pomoc u olomouckých záchranářů a ti pak navedli britské kolegy k odstavené soupravě.

Témata:  domácí násilí Nizozemí Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy