Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaně klidný vývoj: Kurz od ukončení intervencí posílil o korunu k 26,10 Kč/EUR

CZK
CZK
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Česká měna po dubnovém ukončení režimu intervencí České národní banky (ČNB) posílila za tři měsíce o téměř korunu k 26,10 Kč/EUR, kde se pohybuje v těchto dnech. Vývoj kurzu je podle analytiků proti očekáváním poměrně klidný.

ČNB do dubna držela v rámci svého závazku kurz koruny nad hranicí 27 Kč za euro. Těsně před koncem závazku 6. dubna byl dolar za 25,40 Kč, nejlevnější byl toto pondělí ráno, a to 22,86 Kč/USD.

Po uvolnění kurzu koruna rychle posílila až do blízkosti 26,50 Kč/EUR. "V dalších týdnech ale naopak oslabovala, když část spekulantů vybírala zisky a zároveň na trhu panovala nejistota z výsledku francouzských voleb. Nejslabší byla koruna 27. dubna, kdy byl kurz zpět na 27,06 Kč/EUR," řekl ČTK analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Od té doby koruna průběžně posiluje k 26,10 Kč za euro, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Tuto hranici už podle něj několikrát prolomila. Proti euru byla koruna nejsilnější v pondělí dopoledne, kdy byl kurz na mezibankovním trhu podle údajů KB 26,09 Kč/EUR, dodal Dřímal.

Od začátku května koruna posiluje díky dobré kondici české ekonomiky a především očekávanému růstu sazeb ČNB. Tím by se zvýšila atraktivita české měny pro investory, což láká i krátkodobé spekulanty. V příštích měsících tak očekávají ekonomové další mírné posilování koruny, bude však podle nich obtížné prolomit 26 korun za euro. K tomu asi bude potřeba jasný signál o dalším růstu sazeb ČNB, podotkl Dřímal.

Na výkyvech koruny se podepisuje i takzvaný velmi mělký trh, kdy i relativně nízký počet transakcí způsobí znatelné oslabení koruny, upozornil analytik Raiffeisenbank Milan Frydych. Korunu minulý týden kurz podle něj výrazně ovlivnila rétorika guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, který sdělil, že nevidí žádný důvod k oddálení zvýšení úrokových sazeb za období, které předpokládá současná prognóza centrální banky. Od této tiskové konference koruna k dnešnímu dni posílila zhruba o 0,7 procenta, podotkl.

Rusnok uvedl v červnovém rozhovoru s ČTK, že kurz koruny se po konci intervencí pohybuje v rozpětí, ve kterém jej ČNB očekávala. "A i ty další klíčové indikátory naší prognózy se slušně naplňují," uvedl i po měnovém jednání centrální banky ve čtvrtek 29. června.

"Vývoj kurzu koruny byl po konci kurzového závazku ČNB relativně klidný a na rozdíl od původních očekávání nebyl výrazněji rozkolísaný," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle něj si spekulativní investoři začali být vědomi toho, že svou pozici nebudou moci rychle uzavřít a stali se tak více trpělivými.

"Pointervenční kurzový vývoj pro nás velkým překvapením nebyl. Za očekáváním ale zůstala volatilita (rozkolísanost), předpokládali jsme, že se kurz bude více hýbat," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Podobný charakter kurzového vývoje přitom očekává i v dalších měsících. "Pro druhou polovinu roku očekáváme testování hladiny 26 Kč/EUR, nevylučujeme, že se kurz podívá i pod tuto úroveň," uvedl.

"Za poslední tři měsíce jsem osobně čekal výraznější a rychlejší posílení koruny, větší volatilitu a také usměrňující intervence ze strany ČNB," řekl ČTK analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Větší rozkolísanost kurzu koruny podle něj nastane společně s tím, jak zahraniční investoři začnou vybírat zisky a podávat korunová aktiva. "Bohužel je velmi obtížné začátek tohoto období časově zařadit. S ohledem na silný růst české ekonomiky si zahraniční investoři mohou počkat na kurz koruny výrazněji pod hladinou 26 Kč za euro, což by znamenalo, že prudší pohyby a oslabení české měny můžeme očekávat spíše až v závěru letošního roku či v roce 2018," uvedl.

Témata:  ekonomika CZK (česká koruna) EUR (euro)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy