Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VŠ i odbory dál žádají 4,5 miliardy z rozpočtu, kvůli financím může být pěkně dusno

Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda České konference rektorů Tomáš Zima dnes jednal s představiteli Rady vysokých škol a vysokoškolských odborů. Rozpočet vysokého školství by si proti původnímu návrhu státního rozpočtu na příští rok měl podle něj polepšit o 4,5 miliardy korun.

Účastníci dnešní schůzky považují za klíčové, že jejich organizace chtějí ve vyjednáváních postupovat koordinovaně. "Zatím nikdo nezpochybnil, že školství včetně vysokého je podfinancované," rekapituloval Zima své nedávné jednání s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) či dopis, který obdržel od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). "Ale něco jsou slova a něco činy. My teď budeme očekávat ty činy," dodal.

Vláda zvýšení částky pro vysoké školy zhruba o 4,5 miliardy na jaře schválila, do návrhu rozpočtu se to ale nepromítlo. Odboráři dříve mluvili o tom, že jsou připraveni vyhlásit stávkovou pohotovost, také rektoři hovořili o důraznějším naléhání na vládu. Zima dnes řekl, že 4,5 miliardy by byly výsledkem velice úspěšného jednání. "Samozřejmě jsme ochotni jít k nějakému kompromisnímu řešení, důležité je hlavně vidět nějaký pozitivní trend," uvedl Zima.

Zima ani předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer nechtěli konkretizovat, jakou částku by považovali za minimální. "Domnívám se, že bude-li to navýšení nižší než dvě miliardy, tak to (jednání) bude velmi neúspěšné," řekl Fischer.

Pokud nebudou představitelé vysokého školství spokojeni, mohli by o sobě dát po prázdninách silně vědět, dodal Fischer. "Máme řadu variant, jak o nás bude slyšet v září a říjnu," uvedl Zima. Předseda školských odborů František Dobšík konstatoval, že září a začátek října mohou být "opravdu horké".

Témata:  vysoké školy školství státní rozpočet univerzity

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy