reklama

Maso z poražených prasat se bude moci zkonzumovat v domácnosti chovatele, uvedla Státní veterinární správa.

Mezi nařízené povinnosti patří vyloučení kontaktu s divokými prasaty, chov v ustájovacím místě bez výběhu a nezkrmování zelené píce. Chovatelé také nesmějí prasatům podestýlat slámou a k ošetření prasete musí používat zvláštní pracovní oděv a obuv. Za nedodržení podmínek hrozí pokuta 50.000 korun pro fyzickou osobu a až dva miliony korun pro podnikatele a právnické osoby.

V souvislosti s aktuálním výskytem afrického moru prasat na Zlínsku upozorňuje SVS, že již téměř 15 let platí v České republice zákaz krmení prasat kuchyňskými odpady. Dodržování tohoto zákazu je jednou z důležitých zásad biologické bezpečnosti, která má zamezit tomu, aby se pro prasata smrtící nákaza dostala do chovů domácích prasat.

Odpadem ze stravovacích zařízení se dle příslušného evropského nařízení rozumí veškerý potravinářský odpad včetně použitého stolního oleje s původem v restauracích, stravovacích zařízeních a kuchyních včetně kuchyní v domácnosti. Kuchyňský odpad je možné zpracovat v bioplynové stanici, kompostovat, použít k výrobě krmiva pro kožešinová zvířata neurčená k výrobě potravin nebo zlikvidovat spálením, není však možné krmit jimi hospodářská zvířata, upozorňuje SVS na svém webu. V případě zjištěného porušení tohoto zákazu hrozí fyzické osobě pokuta až 20.000 Kč, právnické osobě pak až do výše jednoho milionu korun.

Ve Zlíně dnes jednají zástupci veterinářů, myslivců a ministerstva zemědělství o možném vybíjení divokých prasat na Zlínsku i v okolí. Výsledky jednání by měl zveřejnit ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci.

Myslivci navrhují, aby byl možný odlov i v území zamořeném africkým morem. Za odstřel by měli vlastníci honiteb dostávat kompenzace. Českomoravský myslivecká jednota také žádá, aby stát vytvořil nárazníkové pásmo, které by se táhlo od okresu Brno-venkov přes Olomoucko až k Frýdecko-Místecku. Tam by se dala prasata lovit pomocí technik, jež nejsou povolené, tedy například s použitím umělého osvětlení.