Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Školák ochrnul poté, co se na něj zřítil náhrobek. Po letech chce odškodné 14 milionů

Hřbitov
Hřbitov
Foto: www.wikipedia.org

Vyškov - Mladík, na kterého se v roce 2011 při neoficiální školní prohlídce na nepřístupném židovském hřbitově zřítil náhrobní kámen a způsobil mu ochrnutí, žádá odškodné necelých 14 milionů korun.

Učitel rousínovské základní školy vzal třídu místo hodiny dějepisu na tamní židovský hřbitov. Ten není volně přístupný, žáci se tam dostali přes přerušený plot.

Na tehdy třináctiletého hocha se zřítil několika set kilogramů těžký náhrobek. Poranil mu míchu, ledviny a játra, rozdrtil dva obratle a způsobil mu otevřenou zlomeninu nohy. Nyní devatenáctiletý muž je od té doby odkázaný na vozík.

Jak krátce po neštěstí řekl za Federaci židovských obcí České republiky, pod kterou hřbitov patří, Jaroslav Klenovský, učitel si nevyžádal ani klíč ani povolení, šli tam na vlastní pěst.

Spor řeší vyškovský okresní soud, dnes pokračoval výslechem poškozeného a jeho otce. Jednání bude pokračovat na podzim. Vzhledem k citlivosti případu soud dnes vyloučil z jednání veřejnost. Po jeho skončení ale soudce Petr Doležel novinářům průběh stručně shrnul. Uvedl, že dokazování už bylo vyčerpáno, ale není vyloučené, že některá za stran bude požadovat předložení dalších důkazů. Mladík chce po Základní škole Rousínov odškodné 13,9 milionu korun, jak soudce uvedl. Už dříve jeho matka s otcem vysoudili po milionu korun.

Učitel, který je nyní v důchodu, v roce 2012 dostal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samotného z ničeho neobviňuje.

Témata:  odškodnění úrazy Jihomoravský kraj hřbitov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy