reklama

Za dobrou považuje tuzemskou ekonomickou situaci 38 procent dotázaných a 40 procent ji hodnotí jako "ani dobrou, ani špatnou". Pouze 19 procent účastníků průzkumu označuje situaci za špatnou. Celkem 52 procent lidí předpokládá, že se letos ekonomická situace nezmění a 25 procent očekává zlepšení. Na 16 procent dotázaných se obává zhoršení situace.

Stejně nízký jako podíl záporných hodnocení ekonomiky je i podíl lidí, kteří považují za špatnou vlastní ekonomickou situaci. Zhruba 53 procent dotázaných hodnotí životní úroveň své domácnosti jako dobrou a 34 procent ji označuje jako "ani dobrou, ani špatnou". Jen 13 procent obyvatel republiky považuje životní úroveň své domácnosti za špatnou. Proti průzkumu z loňského června se názory lidí výrazně nezměnily.

Relativně optimističtěji se o ekonomické situaci vyjadřují vyšší odborní nebo vedoucí pracovníci, nižší odborní pracovníci, Pražané, ti, kdo se na škále politické orientace řadí k pravému středu, a dotázaní, kteří důvěřují vládě, Poslanecké sněmovně či Senátu a krajským i místním zastupitelstvům, hejtmanům a starostům.

Naopak kritičtějšími v tomto směru jsou dle soc.cas.cz nezaměstnaní, polokvalifikovaní a nekvalifikovaní dělníci, dotázaní z měst od 30 do 80 tisíc obyvatel, obyvatelé Středočeského kraje, respondenti, kteří sami sebe na škále politické orientace řadí jednoznačně na levici, rozhodnutí nevoliči a ti, kdo vládě, oběma komorám parlamentu i orgánům a představitelům krajské i místní samosprávy nedůvěřují.