Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kterou příchuť zmrzliny Češi milují?

Zmrzlina, ilustrační fotografie
Zmrzlina, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Jak ukázal průzkum řetězce Albert, nejoblíbenější příchutí zmrzliny v Česku je vanilková, nejraději ji má 30 procent Čechů. Nejvíce zmrzliny se prodá v Libereckém kraji. Nanuky jsou oblíbené na Pardubicku.

Na druhém místě v žebříčku příchutí se drží čokoládová, kterou preferuje čtvrtina lidí, a třetí je pistáciová, která vede převážně mezi muži, u žen je to jahodová.

V Libereckém kraji ji zmrzlinu koupí víckrát týdně 70 procent lidí. Naopak v Pardubickém kraji je to 36 procent. Jedno procento Čechů zmrzlinu konzumuje jen výjimečně.

Kusové nanuky jsou nejoblíbenější v Pardubickém (72 procent) a Středočeském kraji (69 pct). Nejpopulárnější jsou smetanové nanuky (60 pct), následují ovocné (20 pct) a nejméně si lidé kupují jogurtové a vodové (deset pct).

Celosvětově jsou největšími konzumenty zmrzliny Novozélanďané, kteří spotřebují přes 28 litrů na osobu za rok. Na druhém místě jsou Američané. Z evropských států jsou to skandinávské země. Desítku největších světových zmrzlinářů uzavírá Velká Británie se sedmi litry na osobu a rok.

Češi zkonzumují zhruba 3,2 litru na osobu a rok. Objem tržeb za balenou zmrzlinu v ČR od loňského května do konce letošního dubna stoupl o dvě procenta na 3,03 miliardy korun. Prodalo se ale o zhruba milion litrů méně, celkem 34,1 milionu litrů, vyplývá z údajů společnosti Nielsen.

Témata:  zmrzlina Češi obchody

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy