Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vstoupit do politické strany? Potřebujete hlavně trpělivost

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nábor členů do českých politických stran je ve většině stran velmi podobný. Relativně jednoduše se dostanete do řad ODS, Pirátů a komunistů. Větší vytrvalost je třeba u Strany zelených a hnutí ANO Andreje Babiše, kde můžete na stranickou legitimaci čekat i přes půl roku.

To, že stranám klesá počet členů, není ničím novým. I tak se ale čas od času najde jedinec, který se rozhodne politicky se angažovat a do své oblíbené strany vstoupí. Server EuroZprávy.cz zjišťoval, jak obtížné je se do politických stran dostat a zda proces přijímání členů může být jednou z překážek, proč se lidé do jejich řad nehlásí častěji.

Některé strany řeší problém početně slabé členské základy tím, že nenutí lidi ke členské průkazce, ale zakládají skupiny registrovaných příznivců. Tito podporovatelé mohou i ovlivňovat dění ve straně. 

Server oslovil hnutí ANO, ČSSD, KSČM, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Stranu zelených a Českou pirátskou stranu. K problematice náboru svých členů se překvapivě nevyjádřily pouze všechny tři vládní strany - tedy lidovci, Babišovo ANO a sociální demokraté. 

Pokud vás oslovuje Česká pirátská strana a chcete se stát jejími členy, nemusíte se bát téměř žádné překážky. Jediným formálním požadavkem je, abyste nebyli už členem jiné politické partaje. Uchazeč tak v přihlášce musí uvést své možné členství v jiné straně v současnosti i v minulosti, dále také skutečnost, zda byl v minulosti trestán a případně v jaké věci. 

Žádost o členství uchazeč vyplňuje elektronicky na webových stránkách Pirátů pod proklikem "Připoj se". "Tato žádost je následně zpracována a uchazeč je pozván na schůzi krajského sdružení strany. Zde se uchazeč představí a předsednictvo krajského sdružení rozhodne, zda bude přijat. Následně uchazeč uhradí členský příspěvek, který činí minimálně 200 Kč ročně," upřesnila pro EuroZprávy.cz Karolína Sadílková z mediální sekce strany. Celý proces prý trvá v rozmezí jednoho týdne až dvou měsíců. 

"TOP 09 přijímá své členy přímo na lokální úrovni v místních a regionálních organizacích jako každá normální demokratická strana," sdělil pro EuroZprávy.cz Miroslav Hlaváč z tiskového oddělení "topky". Uchazeči musí být 18 let a nesmí být členem jiné strany či hnutí. "K přijetí za člena dochází na základě písemné přihlášky do TOP 09 a čestného prohlášení, že nebyl do roku 1990 členem Lidových milicí, vojenských zpravodajských služeb či agentem StB a vojenských zpravodajských služeb," uvádí Hlaváč. 

Řádně vyplněnou přihlášku musí uchazeč zaslat do kanceláře příslušné krajské organizace, v níž působí místní nebo regionální organizace. O přijetí rozhoduje místní a regionální organizace, do níž se uchazeč hlásí. Pokud by nastal rozpor mezi rozhodnutím místní a regionální organizace, pak rozhodne ta krajská. TOP 09 si stanovila maximální délku přijímacího procesu na 3 měsíce. 

Posílit řady Komunistické strany Čech a Moravy lze také bez větších obtíží. "Se členstvím v KSČM je neslučitelná podpora a propagace hnutí směřujících k potlačování práv a svobod občanů nebo jiná činnost, která je v rozporu s Listinou základních práv a svobod a s mezinárodními dokumenty o lidských a občanských právech," uvádějí stranické stanovy. Jinak jsou formální požadavky stejné, jako u výše zmíněných subjektů.

Jak celý proces vypadá v praxi? Žadatel vyplní přihlášku a absolvuje neformální rozhovor, následně přihlášku projedná ZO KSČM. Pokud organizace přijetí schválí, okresní organizace vystaví členskou legitimaci. "Celý proces přijetí trvá v průměru 30 dní," dodal pro EuroZprávy.cz Robert Kvacskai z mediálního oddělení KSČM. 

Poměrně detailnější je proces u Strany zelených. Uchazeč musí prokázat "dlouhodobější zájem o politiku Zelených" a "smysluplnou motivaci pro vstup". To podle manažera Zelených Robina Ujfalušiho zahrnuje účast na jednáních strany a účast na veřejných akcích. 

Proces může trvat několik měsíců. Záleží, zda se uchazeč dlouhodobě zapojuje do stranických aktivit. Pokud ano, tak se může jednat o velmi krátký přijímací proces. "U nováčků se vyžaduje účast alespoň na 2 lokálních schůzích základní organizace," uvedl pro náš server Ujfaluši. 

Elektronicky žádost podávají sympatizanti ODS Petra Fialy. Ani občanští demokraté nemají v procesu žádné výraznější překážky. Kromě dosažení věku 18 let a nečlenství v jiné stranické organizaci nekladou žádnou další bariéru. "Přihlášku do místního sdružení ODS  posuzuje dle stanov ODS místní rada na svém jednání, kterého se uchazeč o členství rovněž zúčastní. Místní rada následně rozhodne o členství. Rozhodnutí o členství musí místní rada vydat do 3 měsíců od podání žádosti," sdělila pro EuroZprávy.cz mluvčí strany Jana Havelková. 

Podobně proces probíhá i u vládní KDU-ČSL, alespoň podle informací na jejich webových stránkách a v jejich stanovách. Uchazeči o členství v hnutí ANO podle jeho stanov svou přihláškou souhlasí s Morálním kodexem hnutí. Uchazeč musí vyplnit přihlášku a vydržet tzv. čekatelskou lhůtu, na jejímž konci vydá Předsednictvo strany kladné rozhodnutí o udělení členství. K přihlášce musí žadatel přiložit také svůj životopis, prohlášení o bezdlužnosti a prohlášení o beztrestnosti a o tom, že žadatel přistupuje ke stanovám a morálnímu kodexu hnutí. Dané předsednictvo si může vyžádat i osobní pohovor. "O schválení nebo zamítnutí přihlášky rozhoduje Oblastní předsednictvo, které o výsledku řízení žadatele písemně vyrozumí nejpozději do tří měsíců ode dne podání přihlášky. V případě zamítnutí žádosti o status uchazeče o členství lze novou žádost podat nejdříve po jednom roce od rozhodnutí," stojí ve stanovách. V roce 2013 tak činila čekací doba uchazečů půl roku. Přihlášku nenaleznete na oficiálních stránkách hnutí, existuje pro ní speciální web www.registrace.ano2011.cz.

U ČSSD je proces podobný jako u KDU-ČSL nebo ODS, uchazeč však podle stanov musí být osobně přítomen u projednávání o přijetí člena místní organizací. Pokud organizace rozhodne o jeho nepřijetí, může se odvolat. To u hnutí ANO nelze. 

Témata:  politické strany ODS TOP 09 KSČM

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy