Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Krkonoších platí omezení vstupu. Hory ničí sběrači borůvek

Krkonoše
Krkonoše
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Vrchlabí - V Krkonoších dnes začal platit zákaz vstupu do některých částí hor. Opatření potrvá do 15. října. Správci parku omezení zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty.

Místa se zákazem vstupu správci parku označili v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce. Lidem, kteří nařízení poruší, hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Omezen je vstup například v lokalitách Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle, Luční hory, pramene Labe, Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory. Pro sběrače borůvek jsou zapovězeny i Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory.

Omezení vstupu se týká hlavně druhé zóny parku a malé části třetí zóny, kde je normálně volný pohyb mimo cesty povolen. Část území s omezeným vstupem je také v nejpřísněji chráněné první zóně parku, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán již od začátku června.

Správci parku tvrdí, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují místa, ve kterých se vyskytují chráněné rostliny. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje.

Témata:  Krkonoše příroda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy