Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotní sestra Marešová získá od státu odškodné za neprokázané obvinění

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zdravotní sestra Věra Marešová, kterou loni soud zprostil obžaloby v případu údajných vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku, získá odškodnění. Po státu žádala čtyři miliony, dostane ale jen část.

Marešová žádala dva miliony za újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění a 650.000 korun za vazbu. Ostatní částky se týkaly ušlé nemocenské, nákladů soudního řízení, ochrany osobnosti či proplacení penále, které Marešová dostala za nesplacení úvěrů. "O žádosti jsme rozhodli minulý týden a vyhověli jsme částečně," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Vyšetřování Marešové odstartovalo úmrtí jedné pacientky. Policie zdravotní sestru v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Podle státního zastupitelství pacienty zabíjela draslíkem.

Ústecký krajský soud Marešovou loni v lednu obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze.

Témata:  Věra Marešová Ministerstvo spravedlnosti ČR odškodnění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy