Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti země zkritizoval ministr dopravy Ťok. Prý blokují dostavbu dálnice D11

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí Děti Země podalo rozklady proti vydání stavebních povolení na dva úseky novostavby dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) dnes za tento postup ekology pořádně zkritizoval.

Ťok tvrdí, že výhrady nesouvisí se snahou chránit životní prostředí a zlepšit stavební projekty, prý jde pouze o administrativní obstrukce. Chybějící úseky D11 chtěl úřad začít stavět na přelomu září a října.

Podle Ťoka hnutí v povolení napadá vyjádření všech dotčených orgánů s tím, že požaduje, aby jejich stanoviska potvrdily nadřízené orgány. Další věcí, kterou hnutí kritizuje, je zjednodušené řízení pro ověřování stanoviska EIA. Hnutí se podle ministerstva snaží domoci zrušení tohoto stanoviska, které řeší dopad stavebního projektu na životní prostředí.

Děti Země podobným způsobem napadají i všechny etapy modernizované D1, výtky ekologické organizace jsou přitom totožné jako v případě nynějšího rozkladu. Všechny spory přitom končí u soudu, které ministerstvo vždy vyhrává, uvedl Ťok s tím, že ale průměrná délka zdržení v projektech převyšuje jeden rok.

Kromě rozkladu Dětí Země napadly stavební povolení zmíněné komunikace ještě majitelky některých dotčených pozemků a vyčítají úřadu, že s nimi ohledně výstavby dálnice nejednal. To ale ministerstvo dopravy odmítá a tvrdí, že s těmito majiteli má podepsané smlouvy na odkup jiných pozemků, které se nacházejí přímo pod uvažovanou dálnicí.

Témata:  Dan Ťok EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy