Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mládek se vrátil z jednání s Loudou: Udržení provozu OKD je prioritou

Jan Mládek /ČSSD/
Jan Mládek /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Insolvenční správce černouhlelné OKD Lee Louda dnes jednal s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD). Na twitteru to oznámil ředitel odboru komunikace ministerstva Roman Prorok. Podle něj se ministr zajímal o první kroky, které správce učiní. Jednání se účastnili také manažeři OKD. Louda v úterý ČTK řekl, že připravuje výzvu pro dlužníka.

"Udržení provozu OKD i v insolvenci je prioritou vlády," komentoval setkání na twitteru Mládek.

Těžební společnost OKD na sebe podala minulý týden insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě vyhlásil úpadek společnosti v pondělí.

"Teď připravuji výzvu pro dlužníka na plnění součinnosti a zákonných potřeb, kde se potřebuju zorientovat v celé situaci. Pokusím se samozřejmě dostat co nejdříve do Ostravy, abych na místě jednal s managementem, případně odbory a tak dále. Dále bych chtěl jednat s dlužníkem o tom, jaké jsou aktuální akutní potřeby," uvedl v úterý Louda. Dodal, že společnost podle něj dál může sama o některých věcech rozhodovat, zásadní věci by ale měla s insolvenčním správcem konzultovat. "Insolvenční správce OKD Lee Louda bude mít těžkou práci," dodal dnes na twitteru Prorok.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení. Návrhy řešení dopadů útlumu těžby dnes řeší vláda.

Insolvenční správce Lee Louda patří do úzké skupiny lidí se zvláštním povolením vést insolvence firem s obratem nad 100 milionů korun. Sedmačtyřicetiletý Louda, který vystudoval strojní inženýrství a insolvencím se věnuje řadu let, je také vedoucím Centra restrukturalizace a insolvence při Vysoké škole ekonomické v Praze. V minulosti pracoval pro Českou národní banku jako likvidátor investičních fondů. Například vedl také reorganizaci společnosti Kordárna, která byla odborným sdružení Turnaround Management Association vyhlášena nejlepší restrukturalizací velkého podniku v insolvenci v Evropě.

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si rozdělí věřitelé. V případě reorganizace, kterou navrhuje vedení OKD, společnost dál funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud.

Témata:  Jan Mládek OKD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy