Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český turista spadl ze skály na Šumavě

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Železná Ruda (Klatovsko) - Vážná zranění utrpěl dnes odpoledne čtyřicetiletý český turista, který spadl ze skály na vrchu Ostrý na Klatovsku.

Vrtulník jej transportoval k ošetření do Německa. Podle záchranářů to bylo v danou chvíli efektivnější řešení pro záchranu života pacienta, informoval dnes náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

"My jsme dostali výzvu ve 14:15 od dispečinku Policie ČR a ti byli původně kontaktováni policií z Bavorska. Přítelkyně zraněného oznámila, že muž spadl z výšky asi pěti metrů těsně pod vrcholem hory Ostrý," uvedl zasahující člen horské služby Martin Kocum.

Vzhledem k lokalitě, která se nachází na hranici s Německem, nehodu řešila i německá horská služba Bergvacht Bayern.

"Z naší stanice je to na místo asi 20 kilometrů a poslední tři kilometry bez možnosti využít terénní techniku. Proto jsme museli potřebné vybavení dopravit ke zraněnému pěšky," uvedl Kocum.

Když čeští záchranáři dorazili, byli už na místě kolegové z Bavorska. Společně muže vyšetřili a zjistili, že si kromě dalších poranění pravděpodobně zranil i páteř. Proto byl po konzultacích povolán armádní vrtulník letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Vrtulník s ním odletěl do německého Lamu. Tam jej posádka předala bavorské záchranné službě, která muže opět pomocí vrtulníku transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Řezně.

"Vzhledem k akutnosti a vzdálenostem se ukázalo jako efektivnější muže převézt do Německa. Takto máme nastavenu přeshraniční spolupráci, a musím říci, že stále funguje," sdělil Janďura.

Témata:  turistika Šumava Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy