Praha - Melouny, zejména prodávané už nakrájené, mohou být živnou půdou pro šíření bakterií. Pokud jsou skladovány v teple, hrozí infekce včetně salmonely nebo nakažení bakteriemi Listerie a Escherichia coli.
"Z historie je známý přenos průjmových onemocnění úplavicí vyvolaných bakteriemi rodu Shigella, kdy se na přenosu podílely melouny. Ty byly hnojeny přímo fekáliemi a po nakrojení se bakterie pomnožily na dřeni melounu a vyvolaly onemocnění," upozornila Pavla Svrčinová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP")
"Obdobným způsobem může dojít i k přenosu dalších škodlivých mikroorganismů i virů např. žloutenky A. Ta jek nám velmi často importovaným onemocněním i z oblasti jižní Evropy," dodala Svrčinová na webu pražské hygienické stanice.
Během celé manipulace s melouny by mělo být zabráněno kontaminaci dužiny melounu patogenními mikroorganismy z povrchu plodu, který bývá znečištěn zbytky zeminy nebo i mikroorganismy ze závlahové vody. K přenosu mikroorganismů z povrchu může dojít například nožem, neumytýma rukama.
"Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Klidně je vydrhnout kartáčkem," radí hygienička.
Témata: viry a bakterie, zdraví, hygienici, ovoce
Související
24. července 2021 13:53
15. ledna 2021 10:15
26. listopadu 2020 13:47
12. října 2020 11:11
5. října 2020 15:12
4. července 2020 21:55