Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za řízení proti Česku může Chovanec, Slováci byli inteligentnější, spustil Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Řízení, které Evropská unie zahájila proti Maďarsku, Česku a Polsku je podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) důsledkem jednání ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Ten prý poškodil Českou republiku, sousední Slovensko jednalo inteligentněji.

"Novinami proběhla krátká zpráva, které si sotva někdo povšiml. Stálo v ní pouze, že na Slovensko dorazily dvě skupiny uprchlíků, dohromady necelé dvě stovky. Zajisté na Slovensku tento počet uprchlíků ani nezpozorují," předpokládá čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zpráva Schwarzenbergovi posloužila k širší úvaze, kterou zveřejnil na svém facebooku.

Podle bývalého předsedy "topky" přijetí uprchlíků znamená pro Slováky jistou výhodu. "Na rozdíl od České republiky, Maďarska a Polska, není na seznamu zemí, proti kterým nyní Evropská unie zahájila řízení v souvislosti s nepřijímáním uprchlíků, k čemuž se zavázali i ministři vnitra Visegrádské skupiny," upřesňuje. 

To, že jsme na seznamu zemí, proti kterým povede Komise řízení, přičítá aktivitám a výrokům českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Češi si podle Schwarzenberga neuvědomují, na jaké problémy jsme si tím do budoucna zadělali. "Slováci to udělali mnohem inteligentněji. Je ovšem pravda, že toho času se tamní vláda nemusí obávat volebního výsledku. Jako kdyby mělo volby ovlivnit oněch dvě stě uprchlíků, kteří by k nám měli přijít," píše. 

Jednání premiéra Bohuslava Sobotky a ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (oba za ČSSD) prý poškození Česka jen přispělo. Podle Schwarzenberga museli oba politici vědět, co Chovancovo vyjádření způsobí a nic proti tomu neudělali. Dodal, že očekává, že premiér i ministr zahraniční se stanou "oběťmi těchto voleb". "Je to naprosto nezodpovědné jednání, náš stát na to doplatí," uzavírá Schwarzenberg. 

Témata:  Karel Schwarzenberg TOP 09 Imigranti z Afriky a Blízkého Východu uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy