reklama

Takto vysoký cenový růst zvyšuje podle nich pravděpodobnost dalšího růstu sazeb České národní banky v posledním čtvrtletí roku. Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zrychlil na 2,5 procenta z červnových 2,3 procenta.

"Inflace v červenci opět nabrala na obrátkách, a obhajuje tak rozhodnutí České národní banky o zvýšení úrokových sazeb," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Jako překvapující se ukázala být především další akcelerace růstu cen potravin, která odráží zejména zdražování vajec a mléčných výrobků. Do růstu cen se promítají přechodné vlivy, jako je zavedení elektronické evidence tržeb či ceny potravin, i rostoucí poptávka v ekonomice tažená spotřebou domácností, dodal.

Meziroční inflace se dostala na 2,5 procenta, kde byla naposledy v prvním čtvrtletí letošního roku, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Téměř polovinu inflace zajistily dražší potraviny. Vedle toho si stále více musejí lidé připlácet za bydlení, respektive nájemné a služby s bydlením spojené. Dozvuky EET spolu s vyššími cenami potravin se pak následně ještě dále promítají do cen v restauracích, kde jsou aktuálně ceny vyšší o šest procent. Domácnosti mohou ušetřit za dováženou elektroniku a zejména pak za mobily. A to se ještě v cenách nejspíše plně neprojevilo výrazné posílení koruny, podotkl.

Pro ČNB data o červencové inflaci zřejmě nepřinášejí nic zásadního v porovnání s její vlastní prognózou, míní analytik Generali Investments Radomír Jáč. Centrální banka nárůst inflace na 2,5 procenta čekala, a pro nejbližší měsíce dokonce očekává další mírný nárůst meziroční inflace. Domnívá se, že alfou a omegou pro úvahy bankovní rady o případném dalším zvýšení úrokových sazeb bude v prvé řadě vývoj kurzu koruny.