Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Magistrát podle soudu nemá nárok na náhradu škody kvůli opencard

opencard
opencard
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl, že pražský magistrát nemá nárok na tři miliony korun, které požaduje po bývalém úředníkovi Jiřím Chytilovi v souvislosti s kauzou opencard.

Soudkyně Hana Kadaňová vyhověla námitce Chytilova právního zástupce, nárok je podle ní promlčený. Chytil byl na magistrátu v době vzniku opencard, ve stejnojmenné kauze byl jako šéf hodnotící komise pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu. K dnešnímu jednání nepřišel. Rozhodnutí není pravomocné, magistrát se může odvolat k pražskému městskému soudu.

Chytil podle žaloby nevymáhal po firmě Haguess pokutu, která vyplývala ze smlouvy s magistrátem. Haguess v té době opencard dodávala. Chytilův právník Ladislav Málek tvrdil, že je nárok magistrátu promlčený, podle jeho názoru by totiž v tomto případě neměla promlčecí lhůta trvat deset let, ale pouze dva, případně tři roky. Nárok podle něj mohl úřad uplatnit už v roce 2012, žalobu však podal v roce 2016.

A Kadaňová mu v rozsudku dala za pravdu. Původně přitom uvedla, že po předběžném prostudování spisu má za to, že škodu Chytil opravdu způsobil.

Magistrát žaluje také dalšího úředníka, šéfa magistrátního odboru informatiky Ivana Seyčka, chce po něm 18 milionů korun. V jeho případě soud jednání dosud nenařídil. Seyček byl v roce 2014 pravomocně odsouzen k 3,5 letům vězení.

Témata:  Opencard Praha soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy