Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vejce z Nizozemska a Belgie musí být otestovány, až pak se mohou prodávat, nařídila veterinární správa

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní veterinární správa (SVS) dnes vydala mimořádné veterinární opatření, které nařizuje, aby čeští dovozci vajíček a produktů z nich z Nizozemska a Belgie laboratorně zjistili, jestli potraviny neobsahují prostředek na hubení hmyzu fipronil.

O nařízení informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Do negativních výsledků testů nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta.

Kontaminovaná vejce z Nizozemska se objevila i na Slovensku, v Česku zatím ne. „Přestože se žádná vajíčka z Belgie a Nizozemí na našem území až doposud nevyskytují, rozhodli jsme se pro zvýšení potravinové bezpečnosti přijmout mimořádná veterinární opatření, které bez vyšetření na fipronil nepustí belgická a nizozemská vajíčka na náš trh," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Firmy si budou muset laboratorní protokol uchovávat minimálně půl roku nebo po dobu minimální trvanlivosti výrobku, pokud by byla delší než šest měsíců. V ČR byla podle veterinářů vejce z Belgie naposledy v dubnu, z Nizozemska v květnu.

Minulý týden začaly Německo, Belgie a Nizozemsko stahovat z trhu miliony vajec kvůli možné přítomnosti fipronilu. V Belgii a Nizozemsku úřady kvůli stopám insekticidu ve vejcích a kuřecím mase přistoupily k zavírání chovů.

Čeští veterináři odebírají namátkové vzorky zahraničních vajec a kuřecího masa, pokud se objeví na českém trhu.

Témata:  vejce státní veterinární správa Nizozemí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy