Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chomutovská policie provedla rekonstrukci vraždy Roma, zúčastnil se i obviněný

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Chomutov - V noci na dnešek policie provedla rekonstrukci květnové vraždy Roma na sídlišti v Chomutově. Zúčastnil se jí i sedmatřicetiletý muž, který je ze zločinu obviněn, řekl ČTK dozorující státní zástupce Vladimír Jan.

Policie zvolila noční hodiny, aby co nejvíc navodila tehdejší podmínky - vražda se odehrála 25. května kolem 3:00 v Jirkovské ulici. Podle policie slyšel obviněný muž hluk, z okna pak viděl dodávku, jejíž řidič boural do zaparkovaných aut a vozidlem najížděl do lidí, kteří stáli před domem na chodníku. Ihned poté vyšel s legálně drženou zbraní před dům a na auto, které právě v té chvíli projíždělo kolem něj, začal střílet. Řidiče dodávky zasáhlo několik střel a utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl. Střelec pak počkal na policii.

Policisté se do Jirkovské ulice kvůli rekonstrukci začali sjíždět kolem druhé hodiny ranní. Kriminalisté zvolili pro zopakování děje z květnového večera téměř totožný čas, ve kterém se vražda odehrála. „Bylo to za účelem toho, aby byly v maximální možné míře navozeny ty podmínky, které tehdy panovaly," doplnil Jan. Práce kriminalistů skončila kolem páté ráno.

Okolí domu, před kterým se střílelo, uzavřeli. Na místě byli kromě kriminalistů také psovodi a speciální pořádková jednotka. Následoval vyšetřovací pokus a rekonstrukce. Při té například okolo domu projížděl figurant v dodávce, tu vlastnila oběť také.

„Cílem vyšetřovacího pokusu bylo ověřit určité skutečnosti. Cílem rekonstrukce pak zopakovat celý průběh toho jednání. Rekonstrukce proběhla za spolupráce pana obviněného, bez něho by ten úkon nebyl možný," uvedl Jan. Obviněný muž s kriminalisty spolupracoval, detailně ukazoval, jak se incident podle něj odehrál.

Právní kvalifikace případu zůstává stejná, muž čelí obvinění z vraždy ve druhém odstavci trestního zákona. Muži hrozí 12 až 20 let vězení. Od konce května je ve vazbě.

Témata:  Chomutov Policie ČR vražda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy