Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud se zastal zraněné ženy, po autonehodě může získat vyšší bolestné

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) se zastal ženy, která se domáhá vyššího bolestného za následky dopravní nehody. Kauzou se musí opět zabývat Krajskou soud v Praze, chyboval i Nejvyšší soud.

Žena byla po nehodě v několikadenním bezvědomí, podrobila se mnoha operacím v obličejové části hlavy a ústní dutině, utrpěla také zranění hrudníku a plic, některá s následnými zánětlivými komplikacemi. Po viníkovi nehody, pojistiteli auta a provozovateli vozidla žádala náhradu škody, nejprve v řádu statisíců korun, později v řádu milionů.

Krajský soud v Praze přiznal ženě bolestné 195.360 korun a náhradu za ztížení společenského uplatnění 592.200 korun. Později zvýšené nároky označil za promlčené, což potvrdil také Nejvyšší soud.

Podle ústavních soudců se justice bez náležité argumentace odchýlila od jejich staršího nálezu, který umožňuje soudům při rozhodování o žalobách na náhradu újmy na zdraví překročit celkovou částku, jíž se poškozený původně domáhal.

Krajský soud uznal, že s ohledem na zvláště obtížné a bolestivé způsoby léčení existuje důvod pro navýšení základního bodového hodnocení bolestného, které činilo 127.920 korun, na trojnásobek. Zároveň ale konstatoval, že je vázán zněním žaloby a původně nárokovanou částkou, a proto přiznal ženě jen 195.360 korun.

Podle ústavních soudců je ale původní žaloba dostatečným základem i pro mimořádné zvýšení na trojnásobek, tedy 383.760 korun.

Témata:  Ústavní soud ČR odškodnění Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy