Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od žalobců údaje ze spisů neunikají, je přesvědčen vrchní žalobce Ištvan

Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce, Vrchní státní zastupitelství Olomouc
Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce, Vrchní státní zastupitelství Olomouc
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Před sněmovní komisí, která se zabývá úniky informací z vyšetřovacích spisů policie, dnes kromě premiéra Bohuslava Sobotky vypovídal také olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Poslance podle Ištvana zajímalo, jak státní zastupitelství vnímá úniky, jak jsou vyšetřovány, kolik takových úniků Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje nebo zda se podařilo zjistit zdroje těchto úniků.

Informoval je také o tom, jak státní zastupitelství nakládá s osobními údaji a že existuje několik kontrolních mechanismů. "Informace, které v minulosti zazněly, že státní zastupitelství má být slabým článkem, je zjevný nesmysl," řekl Ištvan.

Kromě potřeby kontrolních opatření by podle Ištvana měla vzniknout také analýza, která se týká zveřejňování různých informací ze spisů v médiích a práv či povinností novinářů. "Je třeba řešit nejen odkud informace uniká, kdo ji zprostředkovává nepovolaným osobám, ale je třeba se i podívat, za jakých okolností mohou být zveřejňovány v médiích," uvedl.

Před poslanci mluvil také o blíže neuvedeném technickém opatření, které v jednom případě státní zástupci použili a podle Ištvana zjistili, že informace unikly od advokáta.

Témata:  Ivo Ištvan Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Policie ČR

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy