Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ivo Ištvan byl zbaven mlčenlivosti, bude moct promluvit před poslanci

Ivo Ištván,  vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.
Ivo Ištván, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan byl zbaven mlčenlivosti, bude tak moci v úterý promluvit před sněmovní vyšetřovací komisi k únikům informací z vyšetřovacích spisů.

Uvedl to dnes server Česká justice, podle kterého ministr spravedlnosti zbavil mlčenlivosti i pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Ta by měla před poslanci promluvit na některém z příštích jednání. Na zproštění dál čeká Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Kromě Ištvana před komisí v úterý vystoupí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předvolán je také ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych a dva bývalí policisté Stanislav Hájek a Milan Večeřa.

Důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky, na kterých se Babiš bavil s novinářem Markem Přibilem o zveřejňování kompromitujících materiálů. Komise se má zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.

Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě.

Témata:  Ivo Ištvan Lenka Bradáčová Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky kauza úniků z policejních spisů

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy