Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní výbor bude zítra řešit vydání Babiše a Faltýnka

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mandátový a imunitní výbor Sněmovny se v pátek začne zabývat žádostí policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). Rozhodnutí ale v první den jednání zřejmě nepadne, oba poslance by měl vyslechnout až na dalším zasedání.

Babiš a Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Podle žádosti o vydání policie viní Babiše z toho, že vědomě řídil a koordinoval kroky dalších osob, a spáchal tak dotační podvod a poškodil finanční zájmy Evropské unie. Faltýnek podle policie pomohl trestné činy uskutečnit.

Babiš jakékoli pochybení v případě Čapího hnízda odmítá. Tvrdí také, že Čapí hnízdo bylo aktivitou jeho rodiny, nikoliv Agrofertu. Žádost policie o své vydání označil minulý týden za snahu politického systému zlikvidovat ho. Načasování žádosti podle něj ukazuje na snahu ovlivnit říjnové volby.

Poslaneckého mandátu se Babiš ani Faltýnek nehodlají vzdát a nic nenasvědčuje tomu, že by kvůli této záležitosti na podzim do Sněmovny nekandidovali. Babiš je jedničkou ANO ve Středočeském kraji, Faltýnek na Vysočině.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy